Regionen måste rekrytera och behålla sjuksköterskor

"Region Kalmar län och kommunerna måste rekrytera och behålla sjuksköterskor – för invånarnas skull", skriver styrelsen för Vårdförbundet Kalmar län genom ordförande Mari Eklind i samband med internationella sjuksköterskedagen idag.

Vårdförbundet Kalmar län ger förslag på hur region Kalmar län och länets kommuner kan återrekrytera sjuksköterskor. Bland annat genom att erbjuda elva timmars sammanhängande dygnsvila mellan passen och löneutveckling över resten av arbetsmarknaden.

Vårdförbundet Kalmar län ger förslag på hur region Kalmar län och länets kommuner kan återrekrytera sjuksköterskor. Bland annat genom att erbjuda elva timmars sammanhängande dygnsvila mellan passen och löneutveckling över resten av arbetsmarknaden.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2023-05-12 05:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt oss uppmärksamma sjuksköterskor i samband med internationella sjuksköterskedagen som firas 12 maj över hela världen. Det är ett fantastiskt yrke och vi känner lojalitet med patienterna och med våra kollegor! Men nu är det brist på oss i alla 21 regioner och i nästan alla kommuner, visar ny statistik från Socialstyrelsen. 

Den goda nyheten är att det faktiskt finns sjuksköterskor! Men så många som 14  000 sjuksköterskor i arbetsför ålder har valt bort att arbeta inom hälso- och sjukvården, enligt statistik från Socialstyrelsen. Majoriteten har lämnat vården till följd av faktorer som lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö, visar en rapport från SCB. Det är faktorer som arbetsgivarna kan påverka. 

Det finns därmed stora möjligheter för region Kalmar län och kommuner att återrekrytera sjuksköterskor, genom att erbjuda oss: 

  • Ett hållbart yrkesliv även för oss som jobbar 24/7. Vi behöver en schemaläggning där vi får minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen.
  • Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Vi vill, liksom resten av invånarna, få vår lagstadgade semester i juni, juli och augusti.
  • Förutsättningar att arbeta heltid hela yrkeslivet. 32 procent av landets sjuksköterskor arbetar deltid, om vi fick förutsättningar att arbeta heltid skulle det motsvara 7 645 fler kollegor.
  • Löneutveckling över resten av arbetsmarknaden. När det är brist på sjuksköterskor är det inte läge att snåla med löneutvecklingen. Vi får signaler att region Kalmar län och kommunerna gör just det. 
  • Specialistutbildning inom anställningen. Vi uppmanar region Kalmar län och kommunerna att erbjuda oss sjuksköterskor utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön. 

Vi vill ha dialog med region Kalmar län och kommunerna i dessa frågor, så att fler sjuksköterskor söker sig till och stannar inom den offentligt finansierade vården. Först då kommer invånarna i regionen få den goda och säkra vård man har rätt till!