Klimakteriet är ingen sjukdom men symtomen kan åsamka ett förändrat beteende, sömnstörningar, ångest, man känner inte igen sig själv och detta kan göra kvinnor sjuka – och gör det också.
Vi är säkra på att flera vet vad det handlar om men ofta lider kvinnor i tysthet och tänker ja, ja, det är inget att prata om och så blir det en vardag med smärta, psykiskt och fysiskt lidande som också påverkar familj och vänner. Dessutom bidrar vi med att fortsätta tabubelägga klimakteriet. Vi vill inte att kvinnor ska ha det så.
I en motion har vi skrivit om att utveckla informationsinsatser genom ett rådgivningscentra samt att vårdpersonal får fördjupad kunskapspåfyllning inom området klimakteriet. Svaret vi fått visar att flera satsningar görs för att stärka kunskapen kring klimakteriet och det tycker vi är bra men det räcker inte, information och möjlighet till hjälp måste komma ut till kvinnor och då föreslår vi ett centra.
Av svaret att döma blir vi djupt oroade över att detta område skulle vara en snäv inriktning. En snäv inriktning när hälften av befolkningen är kvinnor och kommer någon gång in i klimakteriet. Detta är ju ett hälsofrämjande arbete.
Ett rådgivningscentra behöver inte vara en isolerad företeelse utan integrera rådgivning på exempelvis barnmorskemottagning som möter kvinnor mellan 23 och 65 år för cellprovstagning eller mammografin som möter kvinnor från 40 års ålder.
Dock avslog regionfullmäktige motionen vilket vi är bekymrade över.
Det här området behövs i ett förebyggande syfte för att ge kvinnor en bra start in i klimakteriet med information och förståelse om vad som kan ske i kroppen som man tror sig känna väl.