Våra elever ska varken sorteras eller lottas

Återigen hamnar eleven och elevens frihet i skuggan av socialismens förklädda järnhand. I dagarna handlar det om att tillverka klassammansättningar utifrån social bakgrund.

Vem ska avgöra när man uppnått en allsidig social blandning i en skola? frågar sig skribenterna apropå det lagförslag som ger sig på det fria skolvalet.

Vem ska avgöra när man uppnått en allsidig social blandning i en skola? frågar sig skribenterna apropå det lagförslag som ger sig på det fria skolvalet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-03-02 06:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man har alltså lagt fram ett förslag om att helt lägga ner det fria skolvalet. Att regeringen så fatalt har misslyckats med integrationen ska inte drabba elevens frihet. Segregation löser man inte genom att lotta skolklasser utan det måste till andra verktyg som ger en långvarig effekt där man arbetar med bostadspolitiken, arbetstillfällen och satsning på svenska språket.

Att ge sig på det fria skolvalet, att ge sig på kommunala enskilda skolor eller fristående skolor slutar alltid i att man ger sig på eleverna – våra gemensamma barn och ungdomar som gjort ett aktivt val! Klåfingerier straffar de man tror sig värna.

I det nya lagförslaget från regeringen föreslås bland annat:

"Huvudmän för förskoleklass och grundskola ska så långt det är möjligt aktivt verka för en ”allsidig social sammansättning” av elever på sina skolenheter, och, om en sådan är uppnådd, vidta sådana åtgärder som behövs och är möjliga att vidta för att upprätthålla en sådan sammansättning."

Att sortera barn på det här sättet vänder sig Moderaterna kraftigt emot. Det är inte barnen som ska lösa politikens misslyckande med skolan. Det som krävs är en ny skolpolitik som ger alla barn, oavsett bakgrund, förutsättningar att lyckas.

Moderaterna presenterade nyligen grunderna för en ny skolpolitik. Det handlar bland annat om studiero i klassrummen, om att införa konkreta kunskapskrav, storsatsa på svenska språket – redan vid BVC och med obligatorisk språkförskola från tre års ålder, att låta lärare få vara lärare, och om skarpa konsekvenser för skolor som inte når högt ställda krav på kvalitet. Vi vill även se ett förändrat skolval där alla kommunala och fristående skolor ingår i en gemensam plattform. Vi tror inte heller på långa köer och vill begränsa dem från tre års ålder.

Vi måste också på riktigt göra en satsning som vi menar allvar med – nolltolerans för elevers utanförskap i form av problematisk skolfrånvaro som resulterar till utslagning och ytterligare segregation.

Vad är beskedet från Socialdemokraterna och övriga styret i Västerviks kommun till föräldrarna som ska sätta sina barn i skolan? Hur ska denna blandning se ut? Vem ska avgöra när man uppnått en allsidig social blandning i en skola? Ska vi rösta om det här i kommunfullmäktige eller hur ska detta ske konkret? Regeringens förslag väcker så många frågor som vi och medborgarna i kommunen behöver få svar på.

Kommer majoriteten med (S) i spetsen verka för att barn ska sorteras och placeras i skolor utifrån etnicitet eller föräldrarnas utbildningsnivå här i Västervik?

Kan vi blunda för alla dom som skaffat jobb, köpt hus eller lägenhet i ett område man tycker om och där man vill att sina barn ska gå i skolan?  

Är det så Socialdemokraterna vill tacka dessa familjer. Med lottning om var de ska gå?