Våra äldre förtjänar en värdig omsorg

Våra äldre, som byggt vårt samhälle starkt och betalat skatt hela sitt liv, är värda den bästa tänkbara omsorg.

"Vi måste våga prioritera rätt och visa de äldre den respekt de förtjänar", skriver debattörerna.

"Vi måste våga prioritera rätt och visa de äldre den respekt de förtjänar", skriver debattörerna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2020-08-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är då en värdig äldreomsorg? Ja, det är inte att icke utbildad personal ska ta hand om våra äldre, vilket idag är vanligt förekommande i Västerviks kommun. Det är inte heller en värdig äldreomsorg när våra äldre inte kan förstå eller göra sig förstådda på grund av att delar av personalen inte förstår svenska. Det är inte heller bra äldreomsorg när delar av personalen inte har tillräckliga kunskaper om hygienrutiner eller hur man ska använda skyddsutrustning. 

Coronapandemin har dessutom påvisat flera brister inom äldreomsorgen. Det är heller ingen bra äldreomsorg när personalen inte kan påverka sin arbetssituation eller när det råder en sådan tystnadskultur att man inte vågar påtala det som är fel, i syfte att förbättra verksamheten. Direkt oanständigt är det att Västervik har bland de sämst avlönade undersköterskorna i hela Sverige. Hur kan någon tro att vi ska kunna behålla och nyrekrytera personal för en god äldreomsorg för våra äldre på de villkoren?

De äldre förtjänar ett likvärdigt liv oavsett om de bor hemma eller på äldreboende. Det är våra äldre som lagt grunden för och skapat det utrymme för den välfärd som oansvariga politiker idag gör sitt bästa för att rasera. 

En absolut förutsättning för en värdig äldreomsorg är att lyfta undersköterskornas status. Sverigedemokraterna arbetar därför på både kommunal, regional och riksnivå för att höja undersköterskornas status, och har i vår budget i Västerviks kommun som krav att lönerna höjs minst till genomsnittet för riket. För oss sverigedemokrater är det en självklarhet att det är medarbetarna ute i verksamheten som är de som kan den bäst. Sverigedemokraterna vill se att personal inom omsorgen får ta mer ansvar för planering och styrning av verksamheten. Detta kan till exempel ske genom att arbetsgrupper tar mer ansvar för ekonomi, schemaläggning, arbetsmiljö etc. För att skapa förutsättningar för detta krävs också att antalet administratörer och handläggare som inte jobbar direkt i verksamheten inte ständigt tillåts öka, som kommunen gjort de senaste åren, utan att detta hålls på ett minimum. 

Som det är idag får de äldre som har hemtjänst ofta möta nya ansikten. Att inte känna den som kommer hem till en är en källa till oro och otrygghet för många äldre. Om personalen kan styra sitt arbete och sin schemaläggning bättre, kan besöken inom hemtjänsten också planeras bättre. På så sätt får också de äldre större möjlighet att påverka sin egen vardag. 

För oss Sverigedemokrater är det också en självklarhet att all personal ska kunna tala och förstå svenska innan man börjar arbeta inom äldreomsorgen. Rätten att kunna förstå och bli förstådd av sin omsorgsgivare ska självklart också omfatta äldre svenskar. Vi kräver också att all personal inom äldreomsorgen har tillräcklig kompetens och adekvat utbildning. 

Alltför länge har äldreomsorgen i Västerviks kommun utvecklats i fel riktning. Sverigedemokraterna är beredda att ta ansvar för ett nytt politiskt ledarskap, som visar respekt och empati för våra äldre och som lyssnar på kommunens medarbetare. Vi måste våga prioritera rätt och visa de äldre den respekt de förtjänar.