Var står de lokala partierna i vindkraftsfrågan?

Vi som absolut inte vill ha vår livsmiljö och vår livskvalitet förstörd på grund av att vår närmiljö omvandlas till industrimark med 250 meter höga bullrande och blinkande vidunder, vill gärna ha svar på frågan var partierna står när vi nu ska gå och rösta om knappt en månad.

För Magnus Kasselstrand är frågan om vindkraftsutbyggnaden helt avgörande för var han lägger sin röst i lokalvalet. Därför efterlyser han tydligare svar från partierna om var de står i frågan.

För Magnus Kasselstrand är frågan om vindkraftsutbyggnaden helt avgörande för var han lägger sin röst i lokalvalet. Därför efterlyser han tydligare svar från partierna om var de står i frågan.

Foto: Caroline Petersson

Debatt2022-08-20 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under nästa mandatperiod ska en ny vindkraftsplan tas, efter en mycket i vindkraftsfrågan turbulent och uppslitande tid. Samma strider i frågan har för övrigt skett i många kommuner.

Det är inte helt enkelt att tolka partiernas agerande och åsikter i frågan, men det verkar helt klart som att en röst på Sverigedemokraterna eller Westervikspartiet är en röst mot industriell vindkraft i kommunen. En röst på Miljöpartiet, Centerpartiet eller Liberalerna innebär stor risk för fortsatt vindkraftsexploatering. Är det Blackstad, Odensvi eller Ukna som står på tur? 

När det gäller övriga partier är bilden osäker och flera partier har agerat ”svajigt” i frågan. Företrädare för partierna får gärna kommentera min tolkning och redogöra för var de står.

Som fågelskyddsansvarig i Tjust Fågelklubb har jag under senare år ägnat åtskillig tid till att inventera och bevaka naturintressen. Insikten om vad vindkraftindustri i skogsbygderna innebär för människor och natur förskräcker, därför är frågan helt avgörande för mig vid lokalvalet i höst.

Vindkraftsvansinnet är en orsak till dagens prekära energisituation i södra Sverige. Det hjälper inte om vi bygger 100 nya vindkraftverk till som står still, som de redan befintliga gjort den senaste tiden. Eller som Jan Blomberg, professor i tillämpad kärnfysik, skriver i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet: ”Svenska kraftnät, den myndighet som har övergripande ansvar för stabiliteten i det svenska elsystemet, har gång på gång påpekat att Sverige i dag har ett närmast desperat behov av ny planerbar kraft i södra delen av landet. Efter nedläggningen av halva den svenska kärnkraften är nu nätet alldeles för instabilt. Mer sol- och vindkraft i södra Sverige löser inte problemen, utan gör dem värre.”

Mitt i allt detta finns en stark vindkraftslobby som vill begränsa kommunernas vetorätt!