Vår granskning visar – klimatvinden har vänt åt fel håll

Naturskyddsföreningen har undersökt partiernas klimat- och miljöpolitik i EU. Organisationen är orolig för utveckllingen framåt.

Naturskyddsföreningen har undersökt partiernas klimat- och miljöpolitik i EU. Organisationen är orolig för utveckllingen framåt.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Debatt2024-05-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ansvaret för framtiden vilar tungt på de politiker som blir invalda till det nya EU-parlamentet. 

Klimatkrisen är här. Översvämningar, skogsbränder, värmeböljor och torka är bara några exempel på de förödande effekter som klimatförändringarna för med sig. Samtidigt pågår en naturkris där den biologiska mångfalden i vår natur minskar och där livsviktiga ekosystem förstörs. 

Snart är det dags att rösta i EU-valet, och EU-parlamentet spelar en mycket viktig roll för vår framtid. Under den gångna mandatperioden har EU arbetat fram en rad viktiga klimat- och miljölagar som ger hopp om en bättre framtid. En viktig anledning är att just EU-parlamentet efter förra valet prioriterade klimatet och miljön högt bland många andra politiska frågor.

Men inför det kommande EU-valet i juni har vinden vänt. Det senaste året har grupper i EU-parlamentet deklarerat att de inte längre står bakom den ambitiösa klimat- och miljöpolitiken. Det äventyrar klimat- och miljölagstiftningarna, vilket sätter vår framtid på spel. 

Inför valet har Naturskyddsföreningen granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna arbetat med klimat- och miljöfrågorna under den senaste mandatperioden, och skillnaderna är mycket stora – från utmärkt till usel. Miljöpartiets och Vänsterpartiets EU-parlamentariker får utmärkt miljöbetyg, medan Socialdemokraternas och Liberalernas parlamentariker får bra miljöbetyg. Centerpartiets parlamentariker får okej miljöbetyg. Kristdemokraternas och Moderaternas parlamentariker får dåligt miljöbetyg, medan Sverigedemokraternas parlamentariker får uselt miljöbetyg. 

Men hur ser det ut framåt? Naturskyddsföreningen frågade svenska partier som idag är representerade i EU-parlamentet, och resultatet visade även där stora skillnader i klimat- och miljöambitioner. De klimatrelaterade frågorna får genomgående ganska dålig uppslutning av partierna. Ett annat exempel där många partier svarar nej är artskyddet medan ett område med ganska bred enighet är det som handlar om miljögifter. Samtidigt säger alla svenska riksdagspartier utom Sverigedemokraterna att de vill agera för en stark klimat- och miljöpolitik under nästa mandatperiod. 

Din röst i EU-valet gör skillnad. Det är nu framtiden för EU:s klimat- och miljöpolitik stakas ut. EU påverkar resten av världen på en rad olika sätt, och din röst i EU påverkar hur vår framtida värld formas. 

De folkvalda EU-parlamentariker har en skyldighet att skydda oss och våra barn och alla kommande generationer från framtida katastrofer. En ansvarsfull och rättvis politik i EU är helt avgörande för vår framtid. Använd din röst för klimatet och miljön.

Anders Valeskog

Naturskyddsföreningen i Tjust