Ofrivillig ensamhet och isolering är inte enbart ett problem för äldre. Var fjärde person över 16 år lider av ensamhet. Fler än hälften av alla killar mellan 10-25 år uppger att de någon gång de senaste två veckorna har känt att livet inte var värt att leva. En studie från University of Glasgow i Skottland visar att personer som känner sig ensamma löper högre risk att dö i förtid än andra. Uppföljningstiden var drygt tolv år och om personerna dessutom lever isolerad från kontakt med anhöriga och vänner ökar risken ännu mer. Den utveckling som vi ser är minst sagt oroande.
Vi har på ett nästan systematiskt sätt byggt bort de vardagliga mänskliga kontakterna. Idag kan en hel dag passera där vi gör våra vardagssysslor utan att möta en enda mänsklig kontakt. Handel har effektiviserats genom e-handel och self-checkout. Bankärenden utförs digitalt. Kontakter med vänner och familj sker till stor grad genom telefonen eller sociala medier. Detta har gjort att vår samhällsgemenskap tunnas ut. Det skyddsnät som binder oss samman när vi ställs inför prövningar riskeras att gå förlorat. Ensamheten ökar, misstänksamheten likaså. I en tid då vi snarare behöver mer av gemenskap och tillit bygger vi bort den interaktion vi så innerligt väl behöver och mår bra av.
Denna utveckling har pågått lång tid. Vi kan och vi måste bryta stigmat kring upplevelsen av ensamhet – och här behöver hela samhället hjälpas åt. Kristdemokraterna och regeringen har påbörjat arbetet, där vi ser att nationella insatser kan påverka och förändra riktningen. Under en treårsperiod satsar regeringen 300 miljoner kronor på att:
- Möjliggör för kommunerna att påbörja eller utveckla arbetet med hälsosamtal för de allra äldsta.
- Ge organisationer i det civila samhället och kommuner resurser att skapa verksamheter som bidrar till gemenskap.
- Med hjälp av Folkhälsomyndigheten ta fram ett underlag till en nationell strategi för att motverka ensamhet.
Det råder inget tvivel om att ofrivillig ensamhet är en av vår tids stora utmaningar. Vi måste bidra till ett mer välkomnande samhälle och få fler att bli en del av gemenskapen.
Maud Ärlebrant (KD) Ledamot kommunfullmäktige