Var Àr Moderaternas förslag i personalfrÄgan?

Under valrörelsen har Moderaterna vid upprepade tillfĂ€llen varit ute i media om personalfrĂ„gorna i Region Kalmar lĂ€n, Moderaterna har svartmĂ„lat personalsituationen och beskrivit en ”personalflykt”.

M Àgnar sig Ät "svartmÄlning" i beskrivningen av personallÀget i regionen, menar C-debattörerna, som radar upp en rad ÄtgÀrder de vill prioritera.

M Àgnar sig Ät "svartmÄlning" i beskrivningen av personallÀget i regionen, menar C-debattörerna, som radar upp en rad ÄtgÀrder de vill prioritera.

Foto: Tore Meek/TT

Debatt2022-09-09 17:02
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Denna svartmĂ„lning som Moderaterna Ă€gnar sig Ă„t hjĂ€lper knappast personalsituation, samtidigt som de konkreta förslagen lyser med sin frĂ„nvaro. Det skarpaste förslaget hittills Ă€r en sĂ„ kallad kriskommission. I stĂ€llet för fler möten dĂ€r vi politiker sitter och diskuterar sĂ„ föreslĂ„r vi i stĂ€llet flera konkreta förslag. 

Sveriges vĂ„rdpersonal gör ett oerhört viktigt jobb i hela landet och behovet av kompetent och vĂ€lutbildad vĂ„rd- och omsorgspersonal kommer bli allt viktigare de kommande Ă„ren. DĂ€rför behöver arbetsvillkoren förbĂ€ttras och vĂ„rden bli bĂ€ttre pĂ„ att locka och behĂ„lla duktig och driven personal. För oss i Centerpartiet Ă€r detta en prioriterad frĂ„ga för den kommande mandatperioden och vi har presenterat en rad konkreta Ă„tgĂ€rder, bland annat sĂ„ vill vi: 

  • StĂ€rka möjligheterna till karriĂ€rutveckling och lönepĂ„slag för specialistsjuksköterskor och specialistundersköterskor.
  • Att det högst fĂ„r vara 25 medarbetare per chef inom vĂ„rd och omsorg och se till att det inrĂ€ttas en obligatorisk chefsutbildning för alla chefer inom sjukvĂ„rden och Ă€ldreomsorgen.
  • Arbetet med snabbspĂ„r för att ta vara pĂ„ sjukvĂ„rdsutbildade personer som kommit till landet utökas att omfatta fler omrĂ„den, till exempel tandvĂ„rd.
  • Börja ett strategiskt arbete med utlandsrekrytering – tidigare har detta framför allt gĂ€llt lĂ€kare men vi ser att det kommer krĂ€vas Ă€ven inom andra personalkategorier.
  • Skapa bĂ€ttre arbetsförutsĂ€ttningar och villkor för dem som arbetar inom 24-7 verksamheten i vĂ„rden – exempelvis lönetillĂ€gg för obekvĂ€m arbetstid.
  • Att det finns administratörer som avlastar lĂ€kare och sjuksköterskors administrativa arbetsuppgifter.
  • Öka arbetet med digitalisering och automatisering i vĂ„rden för att frigöra tid för andra uppgifter och det mĂ€nskliga mötet.
  • Permanenta satsningen med hĂ€lsokoordinatörer i kopplade till mödrahĂ€lsovĂ„rden.
  • HĂ„llbart öka antalet utbildningstjĂ€nster för sjuksköterskor sĂ„ att regionen klarar behovet av specialistsjuksköterskor och barnmorskor.
  • Ge utbildningsbonus till de sjuksköterskor som stannar i regionens verksamhet efter avslutad utbildning.
  • FortsĂ€tta arbetet med utbildningar vid vĂ„ra folkhögskolor med medicinska sekreterare och undersköterskor.

Detta Àr ett axplock av de konkreta förslag som Centerpartiet har presenterat. Nu vÀntar vi med spÀnning pÄ konkreta förslagen frÄn Moderaterna. Det Àr dags att gÄ frÄn ord till handling och presentera konkreta och hÄllbara förslag och inte bara slÄ pÄ den populistiska trumman.