I Sverige ska barn inte behöva tvingas äta insekter

"Som ett tänkbart alternativ till vår bristfälliga livsmedelsförsörjning presenteras då istället insekter, med hänsyn till krisberedskapen och klimatet. Det är en fruktansvärt motbjudande vision", skriver debattörerna, som bland annat upprörs över att elever fått äta insekter på en skola där man experimenterat med recept som är alternativ om krisen eller kriget kommer.

Stekta syrsor innehåller massvis med protein. Men svenskar ska inte behöva äta insekter på grund av en missbrukad jordbrukspolitik, menar debattörerna, som är upprörda över att  skolelever serverats krismeny med bland annat insekter.

Stekta syrsor innehåller massvis med protein. Men svenskar ska inte behöva äta insekter på grund av en missbrukad jordbrukspolitik, menar debattörerna, som är upprörda över att skolelever serverats krismeny med bland annat insekter.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2024-03-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan rapporterade SVT kring hur ovetande elever på en skola i Södertälje serverades insekter i skolmaten. Anledningen till att eleverna serverades insekter var att de ”är klimatsmarta” och för att insekter enligt SVT är ett tänkbart alternativ till kött om livsmedelsförsörjningen skulle brista i en kris. 

Ungsvenskarna vill att staten och EU säkerställer en god livsmedelsförsörjning istället för att prata om att vanligt folk ska få äta insekter på grund av en misslyckad jordbrukspolitik. Svenskar ska inte behöva äta insekter för att politiken misslyckats med jordbrukspolitiken.

Den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU omfattar stöd på cirka 4 000 miljarder kronor. Syftet är att stötta det europeiska jordbruket och säkerställa livsmedelsförsörjningen. Trots detta enorma stöd är det uppenbart att lantbrukarna själva är missnöjda med den europeiska jordbrukspolitiken, och brister finns i krisberedskapen. Genom regelkrångel, osunda regler för jordbruksstöd och en allmänt snedvriden konkurrens drabbas jordbrukare över hela Europa, särskilt i Sverige.

Politiker från de stora länderna har ett intresse av att översubventionera sitt inhemska jordbruk. Det kanske tydligaste exemplet på detta är den sedan länge toksubventionerade franska vinproduktionen. Förra året gick EU till och med så långt att de spenderade över två miljarder kronor på att förstöra franskt vin för att stötta den haltande vinmarknaden. När folk inte vill dricka franskt vin häller EU istället ut det i vasken för dina skattepengar.

Som att detta inte var illa nog presenterade EU-kommissionen i juni 2022 ett förslag om att 16 procent av Sveriges totala jord- och skogsbruksmark ska upphöra att brukas. Beslutet innebär att den marken ska återställas till dess skick i förindustriell tid och är ett direkt slag mot de som kämpar för att säkerställa en god livsmedelsförsörjning – våra bönder. Länderna får i sammanhanget välja vilket år de ska restaurera naturen till.

Politiker i såväl Europa som här hemma i Sverige talar med stora ord om vikten av livsmedelsförsörjning och krisberedskap. Man låtsas stötta jordbruket med ena handen samtidigt som man slår ner mot jordbruket med den andra. Som ett tänkbart alternativ till vår bristfälliga livsmedelsförsörjning presenteras då istället insekter, med hänsyn till krisberedskapen och klimatet. Det är en fruktansvärt motbjudande vision. När politiker misslyckas med livsmedelsförsörjningen och krisberedskapen ska alltså vanligt folk behöva vända sig till insekter för att ha mat på tallriken.

Sverige och Europa behöver en ny jordbrukspolitik som på riktigt stöttar vårt jordbruk. Sverige betalar mer än tre gånger i EU-avgift än vi får tillbaka i stöd till bland annat våra bönder, det är en i grunden djup orättvisa. EU måste verka för en god livsmedelsförsörjning i hela unionen utan att ta hänsyn till vissa länders särintressen.

I vårt Europa ska ingen behöva äta insekter på grund av politikernas misslyckanden. I det nya världsläget med ett krigförande Ryssland på andra sidan Östersjön är krisberedskapen viktigare än på länge. Sverige behöver politiker i Bryssel och här hemma i Rosenbad som tar livsmedelsförsörjningen på allvar istället för att föreslå att vanligt folk sak äta insekter.