Välkomna att ta del av redovisningen

Svar på debattartikeln "Smygbeskattning genom höga kommunala avgifter" den 22 oktober.

Västervik Miljö & Energi ägnar sig inte åt smygbeskattning och verksamheterna bedrivs utan vinstsyfte, menar skribenten.

Västervik Miljö & Energi ägnar sig inte åt smygbeskattning och verksamheterna bedrivs utan vinstsyfte, menar skribenten.

Foto: Kristin Ekstrand/arkiv

Debatt2019-10-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen för Villaägarna i Tjust har i insändare nyligen påstått att Västerviks kommun, genom sitt förvaltningsbolag med dotterbolag, visar rörelseresultat som är att likna vid smygbeskattning. I sin partsinlaga påstår man att Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB) och Västerviks Kraft Elnät AB (VKENAB) är företag med monopolistisk verksamhet utan alternativ för kunderna att söka andra leverantörer. 

Beträffande VMEAB är detta delvis sant, eftersom det bolaget har att hantera dels det kommunala renhållningsmonopolet och dels den kommunala VA-verksamheten. Båda dessa verksamheter är slutna monopol med en helt egen och avskild ekonomi, som en del av bolagets redovisning. Dessa monopols verksamheter bedrivs utan vinstsyfte och med självkostnadsprincipen gällande fullt ut. Båda monopolen är undantagna från avkastningskravet från moderbolaget/kommunen. Övrig verksamhet som bedrivs i VMEAB sker på affärsmässiga grunder, med ett antal ägardirektiv från kommunen.

Verksamheten i VKENAB är också monopolistisk i den mån att bolaget har koncession att äga och upplåta ledningar, för leverans av elektricitet till både hushåll och näringsverksamheter. Vem som ska leverera elektriciteten är avreglerat och bestäms av kunden. Ägandet av ledningarna är fortfarande mycket reglerat av staten, genom Energimarknadsinspektionen (EI). 

EI fastställer fleråriga beloppstak, vilka bolaget måste följa. VKENAB har en taxenivå som väsentligt understiger fastställt beloppstak. Detta innebär att bolaget skulle kunna ha en taxenivå avsevärt högre än den som idag gäller. En stor del av energibolagen i landet har fullt ut nyttjat sitt beloppstak och har därvid taxor som vida överstiger våra lokala taxor! 

Kommunens bolag har krav på sig att fullt ut eller till stor del själva generera resultat som räcker till för att bära avskrivningar på befintliga anläggningar/inventarier och för att kunna bära nyinvesteringar i verksamheten. Det innebär att det så kallade skattekollektivet inte behöver bidra med skattepengar för detta. 

I insändaren påstår styrelsen för Villaägarna i Tjust, att "vinstpengarna går till kommunens kassa". Detta är felaktigt eftersom kommunen, som ägare av de kommunala bolagen, inte kräver någon utdelning från bolagen. Alla vinstmedel stannar i bolagsgruppen och används för att vidmakthålla en bra standard på de verksamheter som respektive bolag bedriver, enbart till gagn för medborgarna i Västerviks kommun. Man påstår att VKENAB lämnat 38,8 miljoner kronor i bidrag till Västerviks kommun, vilket är felaktigt. Bolaget har under några tidigare år lämnat koncernbidrag till TjustFastigheter AB, att användas för byggnationer för kommuninvånarna.

Sammantaget kan konstateras att insändaren från styrelsen för Villaägarna i Tjust innehåller en hel del sakfel och felaktiga påståenden. Det gagnar varken föreningens medlemmar eller kommuninnevånarna att så sker. Föreningens medlemmar är välkomna att ta del av bolagens redovisningar och offentliga beslutsunderlag.