Valet är ditt – men gör bakgrundskollen

MP-debattörerna menar att politikens bakåtsträvare ser till att Sverige hålls kvar i sitt "destruktiva beroende av uran, kol, olja och fossilgas".
MP-debattörerna menar att politikens bakåtsträvare ser till att Sverige hålls kvar i sitt "destruktiva beroende av uran, kol, olja och fossilgas".

Den 11 september är det val i Sverige och varje röst räknas. Många är frustrerade och valfläsket kastas fram i allt hetsigare takt… Men vad är det som är viktigt på kort och lång sikt?

Debatt 20 augusti 2022 07:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturligtvis är vård, skola och omsorg grunden i ett välfärdssamhälle som vi alla behöver i olika grad och vid olika åldrar. Därtill kulturen som ger oss så mycket upplevelser och kreativa förmågor och trivsamma, trygga mötesplatser.  Bostäder att kunna bo bra i till skäliga kostnader, möjligheten till kollektivtrafik, bra gång- och cykelvägar och så vidare. Listan kan göras lång och de flesta partier håller med – fram till dess våra olika värdegrunder visar en annan sida av politiken.

Detta har väl sällan blivit så tydligt som nu mitt i en klimatkris där omställningen är viktigare än någonsin både på energi- och drivmedelsfronten. Det är nu när vi upptäcker hur smärtsamt det är att vara beroende. Tillgången till gas och oljan används rent av som vapen i ekonomiskt krigföring. Med omställning kan vi bemöta detta hot.

Miljöpartiets rötter finns i freds- och miljörörelsen – där vi utformade våra solidariteter för människor här och i andra länder. Solidaritet för djur, natur och ekosystemet och så solidaritet för kommande generationer. Som fredsparti menar vi att diplomati och civilförsvar är viktigast, att Sverige ska vara en förhandlare och medlare av rang och en röst i världen, för fred för försoning. Agera på FN-mandat de gånger demokratin ska försvaras, inte gå med i krigsallianser.

Det som hänt är att Rysslands invasion av Ukraina hetsat fram en blixtsnabb medlemsansökan till NATO – denna kärnvapenallians som även göder försvarsindustrin. USA och Ryssland är världsledande i krigsmateriel och vapen och ”tjänar” krasst på att det är krig runt om i världen. Även Sverige och svensk försvarsindustri tjänar storkovan på krig, 2021 fakturerade de 331 registrerade svenska krigsmaterielsföretagen för över 35 miljarder. Blodspengar menar vi.

Klimat- och miljöomställningen verkar som bortblåst när M, KD, SD, FP, S budar om att ta bort reduktionsplikten i drivmedel och sänka skatter på fossila drivmedel och icke förnyelsebar energi. I tider som så tydligt visar styrkan i att ha inhemsk produktion av förnyelsebara energislag vill bakåtsträvarna krampaktigt hålla nationen kvar i destruktiva beroende av uran, kol, olja och fossilgas.

Här i Västervik har det gått så långt att både M, SD och KD reserverade sig mot Energi- och klimatplanen. Och skrämmande nog vill dessa partier öppna upp för ”småskaliga kärnkraftsreaktorer” i vår kommungeografi medan vindkraftverk motas med hugg och slag samt i flera fall tveksamma argument som inte är belagt i forskning. 

Miljöpartiet kommer fortsätta ta ansvar för omställning och balansera intressekonflikter som alltid uppstår mellan mänskliga behov och planetens intresse. Att färdas varsamt, vara planetskötare som vågar leverera omställning på riktigt, både på kort och lång sikt. Vi har legat steget före sedan 1981 och vill nu ta med Västerviks kommun till ledarplats i hållbarhetsarbetet nationellt.

Alla ska med när Sverige ställer om.

Akko Karlsson, Jens Jackowski, Per Sverud, Anna Bodjo och Kjell Torstensson
Miljöpartiet de Gröna i Västervik  


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa