VÀgen ur krisen gÄr genom fler vÀxande företag

"SÄga inte av den gren du sitter pÄ", lyder ett gammalt ordsprÄk. Grenen Àr hÀr de svenska företagen, de som bÀr upp stor del av Sveriges vÀlstÄnd genom att skapa jobb, innovation och skattekronor.

Fler vÀxande företag Àr vÀgen ur pandemikrisen, menar debattörerna.

Fler vÀxande företag Àr vÀgen ur pandemikrisen, menar debattörerna.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Debatt2021-07-26 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Men ocksĂ„ företag som haft ett tufft Ă„r under pandemin. ÄndĂ„ har det allt oftare hörts röster om att Sverige skulle ha en stor ”skuld” efter de politiska insatser som gjorts för att lindra krisens effekter pĂ„ ekonomin, ofta följt av förslag om höjda skatter för företag.

Statsskulden har ökat under pandemiĂ„ret – men inte med nĂ„gra avsevĂ€rda summor och Sverige har fortfarande, enligt Eurostat, en av de lĂ€gsta statsskulderna i Europa. Regeringens ministrar vill oavsett detta visa handlingskraft och slĂ„r sig ofta för bröstet om att hundratals miljarder kronor gĂ„tt till att ”rĂ€dda” företagen under krisen. 

De största summorna har bestĂ„tt av exportkrediter, lĂ„n och uppskjutna skatteinbetalningar – som ska betalas tillbaka, med rĂ€nta. JĂ€mför detta med de av statens insatser som frĂ€mst varit riktade till löntagare, som korttidspermitteringen, ökad tillgĂ„ng till a-kassa och kommuntillskott, till en kostnad av lĂ„ngt över 100 miljarder kronor 2020. De renodlade stöden till företag var en tredjedel av detta, inrĂ€knat tillfĂ€lligt nedsatta arbetsgivaravgifter. 

Regeringens stora ord om stora stöd till företagen har alltsĂ„ liten substans. Det som kan kallas ”pandemiskuld” handlar inte om enorma budgetunderskott – utan om uteblivna satsningar i företagen. Detta har medfört ökad arbetslöshet, lĂ„ngsammare Ă„terhĂ€mtning och en svagare samhĂ€llsekonomi. 

Företagarnas medlemmar ser höga, och krĂ„ngliga, skatter som ett avgörande hinder för att vĂ€xa och anstĂ€lla fler. Det vore oklokt att, som regeringsföretrĂ€dare har antytt, höja skatterna ytterligare. Inom Socialdemokraterna hörs ocksĂ„ röster som vill Ă„terinföra skatter pĂ„ arv, gĂ„vor och förmögenhet, skatter som nĂ€r de togs bort stod för nĂ„gon enstaka procent av statens intĂ€kter, men försvĂ„rade generationsvĂ€xlingar och investeringar i företag. 

NÀr fler jobb skapas i privata företag vÀxer ekonomin. I tvÄ av tre svenska kommuner Àr smÄföretagen och deras anstÀllda den viktigaste kÀllan till skatteintÀkter. För att smÄ och medelstora företag, dÀr fyra av fem nya jobb har skapats sedan 1990, behöver dock goda villkor för att kunna ta pÄ sig jobbledartröjan Àn en gÄng. En politik för en stark ÄterhÀmtning tar sikte pÄ ett lÀgre skattetryck i allmÀnhet och att sÀnka skatter som Àr skadliga för det jobbskapande smÄföretaget i synnerhet.