Vad vill vi med Gamleby i framtiden?

Gamleby, längst in i viken, tronar på minnen från fornstora dagar.

Gamleby har stora möjligheter men det gäller att tänka till vad man vill göra med samhället i framtiden, tycker skribenten.

Gamleby har stora möjligheter men det gäller att tänka till vad man vill göra med samhället i framtiden, tycker skribenten.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Debatt2019-11-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läget mitt i Tjust var en bra handelsplats. I hamnen lastades sten och lossades bananer på skepp från när och fjärran. Det offentliga samlades i Gamleby, som en gång hette Västervik, med borgmästare, magistrat och tingsställe. Det vi numera känner som Västervik började finna sina former under första hälften av 1400-talet.

Nu är det dags att ta nya tag för Gamleby vilket bland annat kommunen visat genom att förtjänstfullt ta initiativ till en fördjupad översiktsplan och ett projekt för centrumutveckling.

Men vad vill vi med Gamleby?

Ska byn växa? Kan vi utnyttja det centrala läget och närheten till Linköpingsregionen? Kan vi avlasta Västervik vad gäller trafik, bostäder och skolor? Kan vi erbjuda bra boende med närhet till natur och hav? Kan kommunen som arbetsgivare bidra till mer dynamik i Gamleby?

Svaret på alla dessa frågor är JA!

Människors välmående är starkt kopplat till boendet. I Gamleby finns det stora möjligheter att skapa attraktiva boenden bland annat på Solnasidan –  nordöstra sidan av Gamlebyviken. Vackert läge med kvällssol och utsikt över vattnet med glitter från byn. En utmaning för att kunna förverkliga detta är bron över Dynestadsån. Den måste göras mer farbar och sannolikt flyttas på grund av ålder och underhållsbehov. Den måste fungera för räddningstjänst, transporter och de boendes nya aktiviteter som kommer skapas på den sidan viken. Placeringen av en ny bro i översiktsplanen är därför av största vikt. 

En annan faktor för välmåendet är att barn och  ungdomar har det bra. Det gäller skolan som måste utvecklas och kvalitetssäkras. Det gäller fritidsaktiviteter som måste vidareutvecklas. Som det ser ut i dag finns det till exempel väldigt små möjligheter att träna fotboll vintertid. Vi behöver inventera lämpliga lokaler som kan användas för inomhusaktiviteter och en utomhusplan med konstgräs.

Sjukvård och hälsa är ytterligare en faktor. Nu håller man på att projektera en ny vårdcentral med äldreboende vilket är bra. Betydligt svårare är att säkerställa kontinuitet på personalsidan där nuvarande trend med stafettläkare och utbränd personal måste brytas. En vårdcentral i Överum måste återupprättas så att även de som bor där får långsiktig tillgång till vård, gärna i samarbete med Gamleby om så befinnes lämpligt. Vattennära boende kan vara ett skäl för vårdpersonal att slå ner sina bopålar i Gamleby.

Som sagts ovan har man alltid utnyttjat Gamlebys centrala läge, vilket bli mer aktuellt i tider när transporter ska minskas och användningen av offentliga färdmedel ökas. Det som drar i våra trakter är Linköping vilket ger oss unika möjligheter att växa. Tåg till Linköping och buss norrut på E22/E4 får betraktas som acceptabla alternativ för den som prioriterar ett kvalitetsboende framför ett dyrt och stökigt stadsboende. 

För att få volym i butiker, restauranger och andra serviceinrättningar krävs människor i omlopp. Eftersom kommunen är den i särklass största arbetsgivaren, inte sällan med lokalförsörjningsproblem, vore det mer än lämpligt att förlägga verksamhet till Gamleby. Ändamålsenliga lokaler finns i exempelvis gamla AkzoNobel-huset. 

Karta: Gamleby