Vad gör ni i Länsunionen för er vårdpersonal?

Skribenten vill att politikerna ska tänka mer på sin vårdpersonal i vardagen, inte bara när det är valår.
Skribenten vill att politikerna ska tänka mer på sin vårdpersonal i vardagen, inte bara när det är valår.

Nu kan jag inte vara tyst längre. Det är bra att vi får höjt friskvårdsbidrag det här året, men det ser ut som om det är lite valfläsk. Gratis arbetsskor ska vara en självklarhet – inte ett vallöfte.

Debatt 2 juli 2022 06:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kanske är dags för min sanning om hur ni sköter Region Kalmar län, S, C och L.

Jag är en helt vanlig undersköterska som har jobbat inom regionen sedan 1981. Har sett förändringsprocesser i vården. Mer digitalisering, andraläkemedel, operationstider (återhämtning efter operationer) med mera. Patienter i behov av respirator är mer vakna nu än förr. Ökad mobilisering har tillkommit. Vi får agera sjukgymnaster för det finns för få i verksamheten, så sjukgymnasterna måste prioritera vilka som får deras hjälp. Jag har inte läst sjukgymnastutbildningen. Det är som om vi säger att sjukgymnasterna ska jobba som undersköterskor. Vad beror det på att det inte finns sjukgymnaster?

Personalbemanningen har inte ändras på min avdelning sedan 1970-talet. Ordinarie personal orkar inte stanna kvar för det är så mycket hyrpersonal på avdelningen. Att föra sin avdelning framåt med övervägande hyrpersonal är omöjligt.

Lön och ob-ersättning är under all kritik. Ska man få folk att jobba i dygnetruntverksamhet måste man få betalt. Det är inte rimligt att jobba exempelvis en julaftonskväll som infaller på en lördag för 50 kr mer i timmen brutto. Jag kan betala 500 kronor till den som vill jobba åt mig, så jag kan umgås med min familj istället.

Det är också svårt att få ihop vikarier till sommaren, och har blivit svårare för varje år. Det får anställas sjukvårdsbiträden för att vi ska få vår lagstadgade semester. Vilket gör att det krävs mer av oss ordinarie personal. Semestervikarien vill ha lite ledigt under sommaren vilket gör det svårare för oss ordinarie.

Det här vill jag förändra:
• Jobba 80 procent och få heltidslön (det går givetvis åt mer personal så ni inte tror att det räcker med befintlig). Man lockar folk till vår avdelning med detta. Ett sätt att slippa hyrpersonal. Minskar sjukskrivningar. Vi får bättre ork.
• Högre grundlön. Vi ska kunna leva på vår lön. Ensamstående får jobba extra om de har vabbat.
• Mer personal så vi kan jobba var tredje helg och få ut vår semester.
• Att vi får vara mer delaktiga i utformningen av vår avdelning. Det kommer beslut uppifrån som säger hur allt ska vara. Dialog med fotfolket.
• Högre ob.
• Principen 80-90-100 (jobba 80 procent, få 90 procent i lön och ha 100 procent som pensionsgrundande inkomst) ska vara en självklarhet. Har man jobbat hela sitt liv och inte har ork till heltid så ska man erbjudas att gå ner i tid. Som det är idag är det endast sjuksköterskorna på vår avdelning som beviljas detta, inte undersköterskorna. Man måste givetvis få ta in vikarier för den personal som blir erbjudna detta avtal. Det är även ett sätt att behålla personalen längre.

Jag är så trött på att höra att vi är en stor personalgrupp, så kostnaderna för höjda löner blir för stor. Ska vi ha ett fungerande välfärdssamhälle så måste det få kosta. Alla blir gamla och/eller sjuka. Även ni politiker.

Våra löner har halkat efter i så många år. Nu är det dags att ni betalar för att vårda människor. Ta av er skygglapparna och se verkligheten. Ni verkar inte ha viljan att förbättra för oss som jobbar i regionen. Vi är bara människor som vill kunna leva på vår lön och kunna ha ett familjeliv. Jobbet är inget kall som det var förr i tiden.

Ungdomarna idag ställer krav som vi äldre inte har gjort. Om ni vill ha någon sjukvård så måste ni göra något snabbt så yrket får en status.

Jag ser fram emot återkoppling från ansvariga politiker.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa