Nio kristdemokratiska regionråd är oroliga. De är oroliga för att invånarnas möjligheter till likvärdig vård grusas. Kristdemokraterna beskriver att de är motarbetade av alla andra partier (Dagens Medicin, 10 januari). Bakgrunden är att Kristdemokraterna vill se ett förstatligande av sjukvården. Det vill inget annat parti.
Som ett led i förhandlingarna inför regeringsbildandet fick Kristdemokraterna igenom att en utredning om förstatligandet av hälso- och sjukvården skulle tillsättas. En parlamentarisk kommitté, med representanter från samtliga politiska partier i riksdagen, har sedan 2023 jobbat med frågan och har tillgång till landets främsta experter på området. Gott så.
Men någonting gick fel redan från början. För i kommittédirektivet, ramar som en utredning har att förhålla sig till, är det tydligt att kommittén inte alls får beakta den hälso- och sjukvård som drivs i kommunal regi. Närmare 40 procent av all primärvård sköts av landets kommuner. Det är inte lite. Och denna andel är alltså inte alls med i diskussionerna kring hälso- och sjukvårdens eventuella förstatligande. Kristdemokraterna borde blivit oroliga då.
Ett av Kristdemokraternas argument till förstatligande är att man vill säkra kompetensförsörjningen, eftersom att det idag är stor skillnad mellan tillgången på olika specialister över landet. Men hur råder ett förstatligande bot på det? Är Kristdemokraterna beredda att beordra runt hälso- och sjukvårdspersonal i landet? Det kommer inte att bidra till att fler utbildar sig inom området. En centralisering av detta slag överlåter på tjänstepersoner i Stockholm att fatta beslut om sjukvården ute i landet. Det har sällan betytt fördelar för resten av landet.
I Region Kalmar län har vi tre sjukhus. Centerpartiet sitter i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi jobbar målinriktat för anpassa vården efter invånarnas behov och för att vart och ett av sjukhusen ska kunna utvecklas efter sin potential, givet det demografiska läget. I detta arbete utgör både kristdemokrater och moderater konstruktiva krafter. Men vid ett förstatligande riskerar vårt jobb att vara ogjort. Oskarshamns sjukhus skulle vara nedlagt innan beslutet vunnit laga kraft och sjukhuset i Västervik skulle få extremt svårt att hävda sin existens med närheten till Linköping. Dessutom pratar experter om att det behövs ungefär ett akutsjukhus per 300 000 invånare. Hur skulle Kalmar län stå sig då? Och utifrån ett beredskapsperspektiv kanske vi inte heller ska ha kustnära sjukhus. Hur detta skulle påverka Länssjukhuset kan vi bara spekulera om.
Den viktigaste frågan till Kristdemokraterna är dock: vilken statlig verksamhet, vilken som helst, ger en god och likvärdig verksamhet i hela landet? Är det Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, eller kanske Polisen som bäst har löst frågan om jämlik närvaro? Det Kristdemokraterna, med rätta, på riktigt är oroliga för är att deras flaggskeppsfråga håller på att glida dem ut händerna.
Det är ingen hemlighet att Centerpartiet vill utveckla de folkvalda regionernas arbete. Inte avveckla. Vi vill behålla lokalt och regionalt inflytande över viktiga funktioner som sjukvård, infrastruktur, näringslivsutveckling och landsbygdsutveckling.
Centerpartiet tror på varje människas förmåga att forma sin egen framtid, själva eller tillsammans med andra. När många får vara med och ta ansvar byggs en välfärd som är mycket starkare än vad staten ensam förmår. Därför vill vi att makten ska finnas så nära människor som möjligt och att inga beslut ska fattas på högre nivå än nödvändigt.
Emmy Ahlstedt (C), regionråd, Region Kalmar län