V: "Vi står fortfarande bakom våra vallöften"

Förhoppningsvis är det fler politiker som fortfarande står för det som de sade innan valet, det gäller inte minst ambitionen att fler ska vilja flytta till Västervik, skriver debattören Daniel Gynnerfelt från Vänsterpartiet i Västervik.

Inför valdagen är det många politiker som ger löften, men det gäller att hålla dem även efter valet, skriver debattören.

Inför valdagen är det många politiker som ger löften, men det gäller att hålla dem även efter valet, skriver debattören.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2023-10-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
  • Satsa på våra barn, de är våran framtid!
  • Levande landsbygd! Västerviks kommun är stor och hela kommunen måste få leva.
  • Vi måste underlätta för våra medborgare att kunna försörja sig!
  • Västervik ska vara en attraktiv kommun att leva i. 

Ovan är exempel på vad jag förmodar att de flesta av er hört av politikerna under senaste valrörelserna, oberoende av partitillhörighet, ge uttryck för. Det är åsikter som de flesta politiker nog kan ställa sig bakom och är viktigt för att Västerviks kommun ska leva upp till sin ambition att vara en kommun som folk inte bara vill bo i utan även att vi ska få en inflyttning till oss. 

Men som vi alla vet så är det lätt att ge massor fina vallöften innan val, det som är viktigt är vad som politikerna i praktiken beslutar om efter valen. Beslut som har en påverkan på människors dagliga liv. 

Senaste tiden har kommunens politiska ledning (M, KD, L, SD, WP) fattat beslut som innebär att många människors dagliga liv försämras.
Majoriteten av politikerna vill avsluta möjligheten för föräldrarna att ge sina barn kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallade ”nattis”. Ett beslut som i praktiken mycket väl kan innebära att föräldrar måste gå ner i arbetstid eller till och med säga upp sig från sitt arbete. Många av dessa föräldrar jobbar inom sådana yrken där det idag är brist på kvalificerad arbetskraft. 

För föräldrar boende i Ukna/Odensvi kommer möjligheten att ha sina barn på fritidshem på dessa orter att försvinna. Detta innebär för dessa föräldrar att de kommer att få spendera mer tid körandes på sina barn från och till skola/förskola eller att barnen kommer att få spendera mer tid ensam hemma. Hur detta går ihop med målen att ha levande landsbygd samt hur det ska vara det bästa för barnen förstår i alla fall inte jag. 

Det är inga beslut fattade om att det ska läggas ner skolor på landsbygden ännu, men majoriteten har inte gjort något för att lugna alla de oroliga föräldrar och barn som väntar på besked. Detta är svårt att tolka på något annat sätt än att skolnedläggningar är att vänta. Förhoppningsvis kommer de styrande politikerna komma till insikt vilken dålig idé detta skulle vara innan besluten fattas. 

Som representant för Vänsterpartiet kan jag intyga att de inledande påståendena är några som vi fortfarande står bakom och kommer att jobba hårt för att dessa ska infrias. Förhoppningsvis är det fler politiker som fortfarande står för det som de sade innan valet.