Utopi att bygga samman religionerna

Slutreplik på debattsvaret ”Kan vi lita på Kristdemokraternas kristna praktik?” den 22 april.

Hatbrotten mot kyrkor, gravplatser och synagogor i Sverige har ökat kraftigt under senare år. Skribenten tror att det är en utopi att sammanföra de olika religionerna.

Hatbrotten mot kyrkor, gravplatser och synagogor i Sverige har ökat kraftigt under senare år. Skribenten tror att det är en utopi att sammanföra de olika religionerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-04-27 04:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo då, Ingvar Flink, fil.dr i historia, jag har hört talas om avfolkningsbygder, men att ersätta de som flyttat därifrån med invandrare har vi redan prövat, med dåligt resultat! Människorna flyttade ju därifrån på grund av brist på arbeten, och de nyinflyttade invandrarna, som flyttade in i de tomma bostäderna, fick naturligtvis inte heller några jobb. Däremot blev det stor ekonomisk kris i kommunerna, när statsbidraget för invandrarna upphörde efter två år. 

Flink påstår, att det var Reinfeldts humanism, som gjorde att han föreslog avfolkningsbygder och obygder att befolkas med invandrare. Kanske det. Reinfeldt har dock tidigare i livet, som etablerad politiker, visat prov på mindre humanism. När han 1993 var 28 år, civilekonom, ordförande för MUF, riksdagsman och sedan två år medlem i Moderaternas partistyrelse, skrev han och gav ut en bok med titeln ”Det sovande folket”. Det mest kända citatet från boken är: ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”.

Hatbrotten mot kyrkor, gravplatser och synagogor i Sverige har ökat kraftigt under senare år. Enligt Brottsförebyggande rådet har det skett över 800 hatbrott endast mot kyrkor och kyrkogårdar sedan 2012. Enligt en debattartikel av moderatledaren Ulf Kristersson i Sydsvenskan 21 mars i år, utgår antisemitismen i Sverige från fyra grupper – islamister, samt människor från länder i Mellanöstern där hat mot judar och staten Israel är en del av kulturen, och från nynazister och vänsterextremister.

Flink skriver: ”Synagogor är säkert också välkomna”, med syftning på att även dessa, förutom kyrkor, skulle byggas ihop med moskéer. Ulf Kristersson beskriver utförligt i artikeln i Sydsvenskan det aktuella hotet mot judarna i Sverige och framförallt mot judarna i Malmö. Flinks önskan att integrera synagogor med moskéer torde få betraktas som en utopi för lång tid framöver. 

Flinks beskrivning av sin aversion mot KD och SD samt hans teorier om ett maktspel efter nästa val, som upptar drygt halva utrymmet av hans debattsvar, lämnar jag därhän. Partierna får svara för sig själva. Men när han om SD påstår ”vars politik enligt mig baseras på människoförakt” måste man reagera. Du tar alltför stora ord i din mun, Ingvar Flink, när du pekar ut 20 procent av väljarkåren som människoföraktande personer.

Läs mer om