Utan yrkeschaufförer skulle samhället stanna

Dygnet runt, sju dagar i veckan, sommar, vinter, höst och vår.

Yrkeschaufförerna är vägens hjältar och de som ser till att inte samhället blir kaos, skriver skribenterna i dag på Yrkeschaufförens dag.

Yrkeschaufförerna är vägens hjältar och de som ser till att inte samhället blir kaos, skriver skribenterna i dag på Yrkeschaufförens dag.

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2023-09-09 06:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilka jag pratar om? Det är vägens hjältar, de som ser till att tidningen kommer till din postlåda, de som kör taxibilen som tar dig till flyget, de som hämtar det paket du vill skicka och levererar paketen du har beställt. De är de som hämtar mjölken hos bonden och de levererar mjölkpaketen till affären.

De ser till att det finns drivmedel i pumpen när du ska tanka ditt fordon och spolarvätskan du fyller på i din behållare har de levererat till macken. De kör dina barn till och från skolan och de skjutsar farmor till och från vårdcentralen.

De ser till att fordonet de kör är i trafiksäkert skick och de ser till att vara utvilade för att utföra transporten. 

De plogar och halkbekämpar vägen du kör på, de bogserar upp dig från diket när du kanat av vägen. De hämtar timmer i skogen, kör det till sågverk och pappersbruk, de kör pappret till kartongtillverkarna och brädorna till bygghandeln. De levererar byggmateriel till byggena så du har ett hus eller lägenhet. De hämtar dina sopor och levererar dem till värmeverk och återvinning.

De ser till ditt hus eller ditt företag när inte du är där så du kan känna dig lugn, de levererar kontanter till bankomater och banker. De levererar ett hjärta eller en lever till dig som behöver en transplantation, de hämtar dina påsar med varor från butiken och levererar dem hem till din dörr. De kommer med pizzakartongen då du beställt din pizza.

De gör det här i dimma, snöfall, spöregn, solsken, natt som dag.

Om yrkesförarna skulle stanna hemma skulle kaos bryta ut efter bara några dygn.

De förtjänar uppskattning varje dag men lite extra idag!

Grattis alla yrkeschaufförer på er dag!