Utan personalen blir det ingen vård

Som vårdanställd blir jag ibland förbluffad över vad man kommer på från politikens håll. Som det här med gratis arbetsskor. Hur ska det överhuvudtaget gå till? Och hur kom man fram till att just detta var ett stort behov?

"Jag tror inte för ett ögonblick att det är gratis arbetsskor eller ett tillfälligt höjt friskvårdsbidrag som lockar fler barnmorskor till vården", skriver Maud Ärlebrant (KD) som menar att en förändring måste bottna i nytänkande och vilja till förändring.

"Jag tror inte för ett ögonblick att det är gratis arbetsskor eller ett tillfälligt höjt friskvårdsbidrag som lockar fler barnmorskor till vården", skriver Maud Ärlebrant (KD) som menar att en förändring måste bottna i nytänkande och vilja till förändring.

Foto: Lise Åserud/Ellinor Ljung

Debatt2022-09-05 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror att den här typen av ”satsningar” gör mer skada än man tror. De sänder signalen att politiker inte ser eller inte förstår de verkliga problemen. De skapar bilden att politiker hellre gör symboliska åtgärder än tar itu med svårigheter.

För sådana finns det. Ta till exempel förlossningsvården som både i Kalmar och Västervik har svårt att rekrytera och behålla personal. Jag tror inte för ett ögonblick att det är gratis arbetsskor eller ett tillfälligt höjt friskvårdsbidrag som lockar fler barnmorskor. 

Nej, ska det bli förändring så måste den utgå från nytänkande och vilja att förändra. Vi måste inse att alla inte vill eller kan arbeta på samma sätt. Det är bättre att vara flexibel och gå medarbetare till mötes än att inte ha medarbetare alls. För vissa skulle det vara superintressant att följa mamman genom hela graviditeten, för andra passar det arbetssättet inte.

Det måste också finnas möjligheter till långsiktig utveckling. Idag är man antingen barnmorska eller chef, och som chef förlorar man många av de uppgifter som gjorde att man sökte sig till yrket. Om en ung människa inte ser en lockande och intressant framtid på några årtiondens sikt minskar såklart intresset för att utbilda sig till barnmorska.

Och om man vill visa uppskattning med en engångsinsats, gör det ordentligt. KD föreslog 10 000 kronor i reda pengar och fyra extra lediga dagar per anställd under 2022. Det hade gett betydligt mer motivation än ett tillfälligt höjt friskvårdsbidrag som många inte ens kommer att hinna använda.

Varför pratar jag bara om förlossning och barnmorskor, kanske någon undrar. För det första är det såklart för att det är en verksamhet som jag brinner för och som jag tycker är jätteviktig. Men för det andra är det också att den är viktig för sjukhuset i Västervik som helhet.
Det finns ingen politiker som vill lägga ner Västerviks sjukhus men när verksamheter inte klarar att rekrytera eller bemanna så blir det resultatet i alla fall. Vi har sett det senast med den palliativa enheten. Därför är jag orolig för vad som händer om inte utvecklingen när det gäller förlossningsvården vänder.

Jag vill att politiken ska ta itu med de verkliga problemen och genomföra de lösningar som verkligen gör skillnad. Som barnmorska med många årtionden av arbete i Västervik bakom mig vågar jag säga att jag har bättre förutsättningar för sådan politik än de flesta.