Upprop till alla partier: Våga satsa på våra barn och ungdomar

I den kommande budgetdebatten för 2025 står Västervik inför många utmaningar, men också stora möjligheter.

"Varje krona som läggs på skolor, fritidsaktiviteter och förebyggande insatser är en krona som sparas i framtida kostnader för socialtjänst, kriminalvård och arbetslöshetsersättningar", skriver Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt.

"Varje krona som läggs på skolor, fritidsaktiviteter och förebyggande insatser är en krona som sparas i framtida kostnader för socialtjänst, kriminalvård och arbetslöshetsersättningar", skriver Vänsterpartiets Daniel Gynnerfelt.

Foto: Kollage VT/TT

Debatt2024-06-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet Västervik vill tydligt lyfta fram vikten av att prioritera våra barn och ungdomar. Det handlar inte bara om att skapa en bättre nutid för våra unga, utan också om att bygga en hållbar och trygg framtid för hela vår kommun.

Att investera i barn och ungdomar är en investering som betalar sig mångfaldigt. Varje krona som läggs på skolor, fritidsaktiviteter och förebyggande insatser är en krona som sparas i framtida kostnader för socialtjänst, kriminalvård och arbetslöshetsersättningar. Det är vetenskapligt bevisat att tidiga insatser och stödjande verksamheter minskar risken för utanförskap och problem senare i livet.

undefined
Daniel Gynnerfelt

Vi i Vänsterpartiet Västervik vill se en budget där resurserna fördelas så att varje barn och ungdom ges möjlighet att lyckas och må bra. Det innebär satsningar på välutrustade skolor, tillräckligt med utbildad personal och resurser för specialpedagogik. Men det handlar också om att stödja fritidsaktiviteter som kan ge våra unga en meningsfull fritid och möjlighet att utveckla sina intressen.

Förebyggande insatser är en annan viktig del. Vi måste säkerställa att socialtjänsten har tillräckliga resurser för att kunna arbeta proaktivt och inte bara reaktivt. Familjestöd, ungdomsmottagningar och tidiga insatser i skolorna är avgörande för att fånga upp och stödja de barn och ungdomar som riskerar att hamna snett. Dessa insatser minskar lidandet för den enskilde och sparar stora summor för kommunen i det långa loppet.

undefined
"Varje krona som läggs på skolor, fritidsaktiviteter och förebyggande insatser är en krona som sparas i framtida kostnader för socialtjänst, kriminalvård och arbetslöshetsersättningar", skriver debattören.

Vi får inte heller glömma den personal som arbetar med våra barn och ungdomar varje dag. Lärarna, fritidspedagogerna, socialarbetarna och alla andra som lägger ner sin själ i att ge våra unga en bra start i livet. Dessa yrkesgrupper måste känna sig uppskattade och få rimliga arbetsvillkor. Det är deras engagemang och kunskap som är grunden för all vår framgång.

Vänsterpartiet Västervik uppmanar därför alla partier att i budgetdebatten våga satsa på våra barn och ungdomar. Det är en investering i människovärde, social rättvisa och vår gemensamma framtid. Låt oss tillsammans skapa ett Västervik där varje barn och ungdom har möjlighet att blomstra och känna sig trygga.

För Västerviks framtid, för våra barns och ungdomars skull – låt oss göra de rätta investeringarna nu.