Det har varit en händelserik tid på det migrationspolitiska området. SJ bekräftade i förra veckan att företaget från och med 4 januari kommer att upphöra med sin trafik över Öresundsbron. Förändringen beror på de id-kontroller som riksdagen nyligen beslutat om som då ska införas.
Uppgifterna möttes av blandad kritik. På det hela taget är SJ:s agerande fullt begripligt. Att inte leva upp till kravet skulle innebära kraftiga böter vid ett förmodat stort antal tillfällen. SJ behöver kunna genomföra kontrollerna innan tågen avgår från Köpenhamn och den möjligheten finns just nu inte.
När trafiken kan återupptas är ännu inte klart, men givet att SJ förlorar intäkter på den uteblivna trafiken kan man dock anta att det jobbas intensivt på en så snabb lösning som möjligt.
Nyligen meddelade också rikspolischefen Dan Eliasson till SvD att polisen vill ha hjälp av militären och civilförsvaret för att förstärka organisationen med anledning av migrationen. Det uppges kunna handla om exempelvis gränskontroller, att titta på pass, hjälpa till med transporter och logistik, men också mer reguljär polisverksamhet för att upprätthålla ordningen. Eliasson påpekar för Ekot att det inte handlar om beväpnad militär men att man kan behöva hjälp med att patrullera och bevaka till exempel asylboenden.
I januari kommer Eliasson att lämna krav till regeringen om ökade resurser, men de gäller från 2020 och ligger således flera år fram i tiden. Pressen på polisen är dock hög nu. Exempelvis rapporterar polisområde Nord att vissa kvällar kan 75 procent av tillgängliga patruller vara upptagna med bråk på asylboenden.
Att asylboenden verkar stökigare än de var förr är förmodligen helt riktigt. Tidigare kunde Migrationsverket planera vilka som bodde tillsammans utifrån grupptillhörighet och undvek på så sätt många oroligheter. Som det har varit nu har myndigheten fullt upp med att hitta någon som helst sovplats åt de anländande. Att fundera på vilka som sover bredvid är helt enkelt inte möjligt under rådande omständigheter. Det är förståeligt men ökar pressen på polisen.
Även gränskontrollerna tär på polisens resurser. Runtom i landet prioriteras annan verksamhet bort och mängdbrott som inbrott, misshandel och rattfylleri blir liggandes. Polisen i Växjö meddelade nyligen att man är så pressad att man inte ens kan följa upp ett tips om narkotikahandel vid en skola. Det går att argumentera för att det nog är en felaktig prioritering som har gjorts, men sannolikt var Växjöpolisen ute efter att illustrera hur pressade de är snarare än att meddela att det är fritt fram för drogförsäljning från mellanstadiet och upp.
Så att polisen har ett legitimt behov av hjälp från försvaret och civilförsvaret är det ingen tvekan om. Polisens ökade behov är något som regeringen hittills inte har låtsats om. Det är skamligt och hjälper knappast till att öka regeringen Löfvens redan skamfilade förtroende.