Unikt samarbete för skogen

Skog. En fantastisk resurs i Småland.

Skog. En fantastisk resurs i Småland.

Foto: Pedersen, Terje

Debatt2017-05-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Smålands markyta utgörs till 70 procent av skogsmark och tillväxten är hög. Här finns en stor del av landets träförädling, framstående forskning och stora natur- och rekreationsvärden. Det finns ett stort engagemang från regionens 40 000 skogsägare. Ett hållbart skogsbruk är en förutsättning för fortsatt utveckling, och vi ser stora möjligheter i att samarbeta kring skogen som resurs. Därför har vi påbörjat ett unikt samarbete mellan myndigheter, näringsliv och akademi för att stärka den småländska skogen.

Småland är Sveriges främsta skogsregion mätt i sysselsättning, förädlingsvärde och omsättning. Det småländska skogsbruket och skogsindustrin omsätter cirka 40 miljarder och sysselsätter över 16 000 personer. Stora världsledande industrier, som Mönsterås bruk och Rottne industri, tillsammans med småföretagare och en stark entreprenörsanda bidrar till Smålands starka varumärke. Många av våra mindre orter blomstrar, mycket tack vare skogsindustrin. I regionen finns starka universitet med stor betydelse för forskning och utbildning. Kompetensförsörjningen kommer vara en avgörande faktor för skogsnäringen och vi behöver utbildning och forskning som utgår från det sydsvenska skogsbrukets särskilda förutsättningar.

De biologiska värdena utgör grunden och är avgörande för flera viktiga ekosystemtjänster. Natur- och kulturmiljöer är basen för en stor del av friluftslivet och skogen är också en av anledningarna till vår regions attraktionskraft för svenska och utländska turister. Vi har dessutom höga naturvärden av internationell betydelse i eklandskapen på Öland och i östra Småland. Lyckade satsningar som de i Biosfärområdet Östra Vätterbranterna visar att det går att kombinera höga naturvärden med utveckling av verksamheter på ett framgångsrikt sätt.

Skogen gör också stor klimatnytta och spelar en viktig roll i omställningen till biobaserad ekonomi. Innovationsförmågan och viljan att fortsätta bygga i trä får betydelse i framtiden, och fler kommuner följer nu Växjös goda exempel när det gäller träbyggnation.

Framgångsfaktorerna är många och vi är övertygade om att naturvärden, kulturmiljö och friluftsliv kan utvecklas parallellt med en ökad produktion. Därför har vi påbörjat ett unikt samarbete för att ytterligare stärka den småländska skogen och alla dess värden. Vi tar tillsammans fram en gemensam regional skogsstrategi som blir det första steget i ett utökat samarbete som skall involvera och gynna alla regionens skogsintressenter. Genom konkreta åtgärder kan vår skog i ännu större utsträckning bidra till jobb, ekonomisk tillväxt, biologisk mångfald, folkhälsa och en god livsmiljö i ett attraktivt Småland.