Unga behöver fortsatt utbildas i entreprenörskap

Gymnasieskolans stora ämnesbetygsreform ligger i skrivande stund ute på remiss i väntan på ett slutgiltigt riksdagsbeslut.

Skribenten vill att elever på gymnasiet även i fortsättningen ska få möjligheten att driva företag under sin studiegång.

Skribenten vill att elever på gymnasiet även i fortsättningen ska få möjligheten att driva företag under sin studiegång.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-05-10 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reformen är i stora delar välbehövlig då den syftar till att bättre spegla elevernas kunskapsutveckling samt ge lärarna möjligheter till en helhetsbedömning. En försämring går dock att skönja i det framtida ekonomiprogrammets programstruktur där kursen entreprenörskap och företagande får kliva åt sidan till förmån för mer teoretiska kurser. 

Som lärare och centerpartist ser jag det som oroväckande då vi vet att just entreprenörskap och småföretagande är navet och katalysatorn för tillväxt och skapandet av nya arbetstillfällen. En sådan ändring som läggs fram enligt nuvarande förslag har till följd att färre elever får pröva på att driva företag under sin studietid. 

Västerviks kommun med många andra behöver fler aktiva företag, som ger fler arbetstillfällen, varför jag anser att utbildningsdepartement och skolverk bör ta rådande kritik i beaktande och även i fortsättningen välja att ge fler unga möjligheten att driva företag under sin studiegång.