Underlätta att dela bil

Transportmedel. Även hyrbilar borde omfattas av nya regler för bildelning.

Transportmedel. Även hyrbilar borde omfattas av nya regler för bildelning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2017-07-10 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen vill utveckla den cirkulära ekonomin också när det gäller bilismen, vilket är bra.

I regeringens utredning ”Från värdekedja till värdecykel – så får Sverige en mer cirkulär ekonomi” föreslås ett så kallat hyberavdrag för att stimulera privatpersoner att hyra istället för att äga personbilar, samt att underlätta användandet av parkeringsplatser för bilpoolsbilar.

Vi föreslår fyra förändringar i utredningsförslaget för att snabbare nå resultat.

Biluthyrningsföretagen måste involveras mer. Vi har bevisligen under lång tid lyckats med att öka nyttjandet av fordon på den befintliga marknaden. Samtidigt har vi redan i dag bilpoolsföretag som medlemmar.

Konkurrens på lika villkor är också en viktig grund för en framgångsrik bildelning. Alla aktörer ska behandlas lika. Biluthyrningsföretagen bör därför omfattas av de föreslagna reglerna.

Begreppet ”bilpoolsbilar” är för begränsande. Just detta begrepp föreslås vara det som bestämmer om fordonen ska bli en del av det man vill stimulera. Det kommer att begränsa utvecklingen både praktiskt och tankemässigt.

Låt slutligen hyberavdraget omfatta även hyra av motorfordon. Utredningen föreslår att man inför ett hyberavdrag för bland annat ”hyra och leasing av konsumentprodukter under en tid av upp till ett år”. Men man föreslår inte att det ska omfatta motordrivna fordon. Det vore tvärtom ett bra stimulansmedel.

En viktig förutsättning för att människor ska övergå till bildelning är att de känner sig säkra på att det löser alla deras transporter. Det måste finnas uppbackning för semester, såsom att åka till landet och hälsa på sjuka släktingar. Här fyller den redan befintliga biluthyrningsverksamheten en mycket viktig funktion.

Erfarenheter från dagens bilpoolsverksamhet visar att det är svårt att nå ens ett ekonomiskt nollresultat. Denna, och nuvarande biluthyrningsverksamhet, kan därför med fördel komplettera varandra i syfte att uppnå konkurrensneutralitet och flexibilitet.

Hos biluthyrarna finns i dag cirka 38 000 bildelningsbilar, varav 42 procent är miljöbilar. Medelåldern på bilarna är låg, cirka nio månader, att jämföra med medelåldern på den svenska bilparken som i dag är omkring tio år.

En genomsnittlig hyrbil är uthyrd cirka 65 procent av tiden, vilket är ett ytterligare bevis på att hyrbilarna används mycket effektivt.

Man kan snabbare och mer samhällsekonomiskt lönsamt nå de mål utredningen har om man också likvärdigt stimulerar biluthyrningsverksamheten. Men då krävs det lika regler för alla aktörer.

Läs mer om