Trots ett omtumlande år har vår region stått pall

Idag på Luciadagen hålls årets sista regionstyrelsemöte. Det har varit ännu ett omtumlande år. Det tycks vara den enda sortens år vi får numera.

"Vi har tagit oss genom de senaste pandemiåren och vi kommer ta oss genom den nuvarande krisen", skriver S, C och V-debattörerna, inför årets sista regionstyrelsemöte.

"Vi har tagit oss genom de senaste pandemiåren och vi kommer ta oss genom den nuvarande krisen", skriver S, C och V-debattörerna, inför årets sista regionstyrelsemöte.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2022-12-13 05:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis när vi såg kraften i pandemin avta och vår region påbörjade återhämtningsarbetet bland annat genom att ta itu med den uppskjutna vården gick vi in i nästa kris. Putins invasionskrig i Ukraina och den ekonomiska kris som hela världen känt av har på olika sätt varit påtagliga även i vårt län. Ut ur askan och in i elden. 

Trots det har vår region stått pall. Varje dag pågår ett fantastiskt arbete i våra verksamheter. Vår region uppnår ständigt nya toppresultat. Vi har landets nöjdaste patienter, ligger i topp när det gäller kostnadseffektiv vård och har bland de mest motiverade medarbetarna i landet. Vi har tagit oss genom de senaste pandemiåren och vi kommer ta oss genom den nuvarande krisen. Under de goda åren har vi sett till att spara i ladorna och haft ordning och reda i ekonomin vilket innebär att vi nu kan nyttja det vi sparat för att slippa smärtsamma nedskärningar. 

Det finns dock en talande skillnad mellan situationen vi befann oss i under pandemin och den vi befinner oss i nu. Det är tydligt att vi ej längre har en regering med samarbetspartier som värnar den svenska välfärden. Sveriges kommuner och regioner menar att minst 20 miljarder behövs i ökade statsbidrag från regeringen för att kommuner och regioner ska slippa skära ner i förhållande till behoven. När den högerkonservativa regeringens budget kom blev det endast 6 miljarder. De högerkonservativa tycks ha övergett den svenska välfärden. 

Det ekonomiska läget i samklang med regeringens minst sagt bristfälliga stöd innebär att vi inte kan genomföra alla satsningar vi hade önskat. Trots det ser vi i den nya SCV-majoriteten till att med hjälp av det vi sparat i ladorna möjliggöra satsningar på några viktiga områden. Vi ser till att stärka medarbetarna som jobbar på de mest obekväma arbetstiderna. Vi vill att det tydligt speglas i lönekuvertet om man jobbar i en dygnet-runt verksamhet. Vi vill inte heller tappa i omställningen till en god och nära vård och ser därför till att satsa även på detta. Rent konkret handlar det bland annat om att fortsätta öka andelen länsbor med fast läkarkontakt och att höja kontinuiteten så länsborna slipper träffa olika läkare vid varje besök. Alla patienter ska känna sig delaktiga i sin vård utifrån sina egna förutsättningar och ingen ska behöva fundera på vilken läkare det är som har ansvaret.

En annan omställning som vi i SCV-majoriteten, till skillnad från regeringen, inte glömt bort är den gröna. Inte minst för framtida generationer får vi inte sänka ambitionsnivån. I Region Kalmar län ska vi ha en stark industri, god kompetensförsörjning och levande kultur. Det kräver att vi håller i arbetet med den regionala utvecklingen. Vi vill uppnå våra högt ställda mål, inte rycka på axlarna kring risken att ej nå dem likt den moderata finansministern gjort i intervjuer kring Sveriges klimatmål. 

2022 har fört med sig många förändringar. När vi nu siktar mot 2023 är både de ekonomiska och politiska förutsättningarna helt andra än föregående år. Passande nog på Luciadagen finns det en hel del ljusglimtar i ett annars till synes mörkt läge. Länsborna kan känna sig trygga i att Region Kalmar län fortsatt är en av landets allra främsta sjukvårdsregioner och att de i SCV-majoriteten finner ett seriöst styre som på allvar värnar om välfärden. Den tid av ekonomisk osäkerhet som vi befinner oss i kommer att ha ett slut. Vi kommer då att vara redo att sjösätta viktiga utvecklingsreformer. Region Kalmar län går mot en ljus framtid.