Tjänstepensionen ger invånarna livslång trygghet

I dag saknar 8 000 invånare i Kalmar län tjänstepension – något som riskerar att bli en stor smäll när det är dags att gå i pension eftersom den allmänna pensionen i dag motsvarar knappt hälften av den tidigare lönen. Nu krävs en ökad kunskap om vikten av att förhandla till sig tjänstepension tidigt under arbetslivet, skriver Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Trots att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen saknar i dag 8 000 invånare i Kalmar län, kollektivavtalad tjänstepension.

Trots att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen saknar i dag 8 000 invånare i Kalmar län, kollektivavtalad tjänstepension.

Foto: Pressbild

Debatt2022-04-11 05:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna får 33 400 pensionssparare i Kalmar län det röda kuvertet med årsbesked om tjänstepensionen ITP. För länets privatanställda tjänstemän med ITP 2 innebär det i genomsnitt 4 400 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen från staten.

Den allmänna pensionen från staten motsvarar i dag knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen, när det är dags för pension.

Vad många inte känner till är att den kollektivavtalade tjänstepensionen dessutom innehåller sjukpension som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan, efterlevandeskydd, arbetsskadeförsäkring och omställningsskydd vid uppsägning.

Men trots att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen saknar i dag 8 000 invånare i Kalmar län, kollektivavtalad tjänstepension. Det visar en ny kartläggning som vi på Collectum tagit fram.

Invånare i Kalmar län som saknar kollektivavtalad tjänstepension går alltså miste om både en riktigt bra tjänstepension och ett paket med försäkringar och skydd som bidrar till en tryggare tillvaro, såväl under arbetslivet som efteråt.

För att fler invånare i Kalmar län ska få kunskap om hur de kan säkra sin framtid vill jag lyfta fram fem råd:

1. Välj en arbetsgivare med kollektivavtalad tjänstepension

De allra flesta har inte möjlighet att spara de tusenlappar som krävs varje månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Mitt viktigaste pensionstips är därför att se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension.

2. Förhandla till dig tjänstepension

Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta premienivå kan vara mellan fyra och tio procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

3. Jobba så mycket och länge du kan

Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.

4. Betala låga avgifter

Att betala låga fondavgifter är alltid viktigt. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension.  

5. Skaffa dig en samlad bild

Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

Gå igenom tipsen och se vad du kan påverka. Till dig som har fått det röda kuvertet i dagarna – grattis! Det betyder att du arbetar hos något av alla de företag i Kalmar län som har kollektivavtal och därmed erbjuder ett livslångt trygghetspaket och en tjänstepension i toppklass.