Tänk längre än till ert eget välmående!

Varför tar politikerna inte itu med de avgjort största problemen – hoten mot biologisk mångfald och klimatet?

Vissa fågelarter har blivit allt svårare, eller rentav omöjliga, att se i takt med att klimatet ochmiljön förändras. Nu är det dags för politikerna att se till helheten vad gäller biologisk mångfald, menar skribenten.

Vissa fågelarter har blivit allt svårare, eller rentav omöjliga, att se i takt med att klimatet ochmiljön förändras. Nu är det dags för politikerna att se till helheten vad gäller biologisk mångfald, menar skribenten.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2022-09-02 05:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet närmar sig och vi kan notera hur de flesta partierna försöker överträffa varandra med erbjudanden om lägre bensinpris, ökad bekämpning av brottsligheten, bättre förutsättningar för resandet och minskade skatter. Enligt en samstämmig vetenskap är hoten mot biologisk mångfald och klimatet akuta problem för mänsklighetens överlevnad. Men hur svenska politiker vill bidra till att lösa problemen framgår inte av vallöftena. Bättre att som vid fartyget Titanics undergång fortsätta att dricka champagne i festkläder och spela vacker musik för att dölja realiteter!

Man har metaforiskt liknat biologisk mångfald med ett flygplan. Varje flygplansdel sammanfogas med nitar och varje nit symboliserar en art. För varje nit som försvinner minskar flygplanets hållfasthet och när ett visst antal nitar försvunnit störtar planet. Aktuellt i sammanhanget är att fjärilen kronärtsblåvinge, som tidigare funnits i kommunen, nu anses vara utdöd. Ytterligare en art försvann från planeten, det vill säga en nit försvann i flygplanskonstruktionen. Och fler arter står på tur. Inte sedan en meteorit kolliderade med jorden för 65 miljoner år sedan har så många arter dött ut på så kort tid som nu. Detta är orsakat av en art, människan.

Tjust Fågelklubb verkar för skydd av natur och speciellt för fågelskydd. De största hoten mot naturen, och därmed biologisk mångfald, kommer från missbruk av mark (källa SLU). I Sverige är genom kalhyggesbruket och efterföljande plantager 2 000 arter hotade samtidigt som stora mängder koldioxid under lång tid efter avverkningen släpps ut i atmosfären. Men av Sveriges riksdagspartier är det bara tre som inför valet insett det gigantiska problemet (källa WWF). Genom igenväxning av tidigare jordbruksmark, odling av ensartade grödor och giftanvändning är 1 600 arter hotade vid jordbruket. Det är många nitar i flygplanet jorden som hotar att försvinna på grund av politikers bristande naturkunskap eller, kanske, önskan att fortsätta dricka champagne i flygplanets förstaklassavdelning!  

En felaktig markanvändning medför att fåglarna förlorar livsmiljö samt bidrar liksom fossila bränslen till ökade koldioxidutsläpp och därmed en ökande global medeltemperatur. Tjust Fågelklubb kommer att fortsätta att påtala problemen och överklaga felaktiga beslut så länge industriella intressen inte lyckas frånta oss den talerätt vi har enligt Åhuskonventionen.

Fågelskyddsärenden vi speciellt engagerat oss i är de hot som vindkraftsanläggningar utgör mot fåglar och därmed mot biologisk mångfald. Vindkraft ger visserligen möjlighet till minskade koldioxidutsläpp men anläggningarna innebär att natur omvandlas till industriområden med förlust av biologisk mångfald som konsekvens. Vindkraftsutbyggnaden får inte ske genom att hotade fågelarter som örnar, fiskgjuse, pilgrimsfalk, berguv, storlom och hönsfåglar mister sin livsmiljö eller dödas direkt av vindkraftverkets rotorblad. Kommunens politiker förstår inte eller vill inte förstå de negativa konsekvenserna. En politiker i kommunen insisterade till och med att vindkraftsverk kunde placeras mitt på en viktig lekplats för tjäder (källa MBN protokoll).

Vi uppmanar alla att tänka längre än till ett eget överdrivet välmående. Rösta med partier som lovar bättre naturskydd och därmed bevarandet av biologisk mångfald och ett minskat klimathot!