Ta makten från Stockholm

Folkrörelse. I en demokrati är det majoriteten som bestämmer.

Folkrörelse. I en demokrati är det majoriteten som bestämmer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2017-02-24 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi på landsorten har i vår okunnighet skänkt makten till Stockholm. Men vi kan ta tillbaka den, bara vi orkar och vill.

Det moderna Sverige skapades av folkrörelserna. Till dessa räknas allt från nykterister, idrottsklubbar och frikyrkor till bondekooperation, fackföreningar och folkparker. Dessa delar några grundläggande värderingar som inte har med den traditionella höger-vänsterskalan att göra.

Det handlar om att alla har ett stort ansvar för sig och de sina och för dem som inte kan ta hand om sig själva. Den korta versionen är att man inte ska ligga andra till last.

Folkrörelserna är demokratiska till sin natur. Alla som vill arbeta i dess anda är välkomna enligt principen en medlem, en röst.

Förr slöt sig människor samman för att kunna utöva sina intressen och verka för sin uppfattning. Tillsammans byggde man ordenshus, kapell och folkparker. Det var inte nån annan som byggde på nån annans bekostnad. Det var medlemmarna själva som ofta hade tunga arbeten med 48 timmars arbetsvecka. Men gemenskapen gjorde att det var värt ansträngningarna.

Dessa värderingar har idag ersatts av en ”nån annan-menatlitet”. För att prata folkrörelsernas språk har det blivit accepterat att ligga andra till last.

Vår folkparksförening Tältvarieténs Vänner är ett exempel på hur folkrörelserna fungerar. I två år har vi försökt starta en verksamhet som heter Live på Bio. Ingen har tagit oss på allvar, utan flera försök har gjort att teckna avtal direkt med Folkets Hus och Parker i Stockholm. Det gick så långt att vi fick ta ned folk från Stockholm för att förklara hur en folkrörelse fungerar.

Folkets Hus och Parker är över 500 föreningar i hela landet. Tillsammans har vi en serviceorganisation i Stockholm. Det är vi gräsrötter som har makten enligt demokratiska principer. Bara i Kalmar län finns 28 medlemmar och i sydöstra regionen är vi 86. I Stockholms län finns 34 och om vi lantisar förenar oss så sitter Stockholm som en fläck i väggen.

Eftersom Tältvarieténs Vänner är Folkets Hus och Parker, behöver vi inte teckna avtal med förmodat överordnade i Stockholm. Vi beställer de föreställningar vi vill ha via en portal på nätet och godkänner samtidigt avtal direkt med upphovsrättshavaren. Det är vi som sluter avtal direkt med Metropolitan i New York.

Det här är inget unikt för vår förening, så fungerar folkrörelserna. Makten ligger hos oss ute i landet, inte i Stockholm. Vill du göra din röst hörd, så gå med i valfri folkrörelse. Om kultur ligger dig varmt om hjärtat kan någon av Folkets Hus och Parkers fem medlemmar i Västerviks kommun rekommenderas. Dessa är Tältvarieténs Vänner, Ankarsrums Folkets Hus, Blankaholms Folkets Hus, Gamleby Folkets Park och Vallonen i Överum.

Läs mer om