Statsministern utesluter inte extraval som motvikt till Alliansens tre olika utspel mot de rödgrönas höstbudget. Inget parti utom de framgångsrika Sverigedemokraterna vill ha ett uppslitande och kostsamt extraval med mycket osäker utgång några månader före ordinarie val 2018.
Moderaternas utspel att med hjälp av Sd och utan kontakt med övriga allianspartier fälla regeringens kommande höstbudget med en gemensam alliansbudget kom till för att tillmötesgå en inre för bristande handlingskraft kritisk opinion. Utspelet resulterade i ett opinionsras som starkt bidrog till Centerns stora opinionsmässiga framgångar.
I motsats till både M och Kd vill både Liberalerna (L) och Centern bryta ut delar ur regeringens höstbudget. L vill stoppa förslagen om flygskatter, höjda marginalskatter och ändrade 3:12-regler för småföretagen och hotar med misstroendeförklaring mot finansministern.
Centern som tidigare inte velat göra inbrytningar i budgeten vill nu fälla ett antal enligt dem skadliga skattehöjningar och ligger nära L:s förslag. Även dessa båda förslag kräver kräver Sd-stöd för att kunna förverkligas.
Alla ovan nämnda förslag måste betraktas som konkurrerande utspel som ingen av berörda parter tror kommer att kunna bli verklighet. De bidrar inte till Alliansens trovärdighet och därför är det mest troliga att allianspartierna inför ordinarie valet 2018 kompromissar om en gemensam allianspolitik. Lyckas man inte blir Alliansen en historisk parentes.
Mätningar visar att det opinionsmässigt är ganska jämnt mellan Alliansen och de rödgröna. Om Kd inte klarar fyraprocentspärren blir det svårt för Alliansen att bli större än de Rödgröna och eventuellt kunna bilda regering. Om dessutom det klart vänsterorienterade Feministiskt initiativ, som 2014 fick 3,1 procent, klarar spärren är det definitivt kört för Alliansen.
Inom det rödgröna blocket har siffrorna rasat för Miljöpartiet som i koalition med det mångdubbelt större S tvingats göra ideologiskt tunga kompromisser. Om partiets siffror kommer alltför nåra spärren är det inte säkert att man vill fortsätta samarbetet med S.
Tiden då S var ett parti med 45 procent av väljarna är definitivt förbi. Nu är det bra om man når procenttalet 30. Vänsterpartiet har en lämgre tid stabiliserat sig kring sju procent och som halvt oppositionsparti är framtidsutsikterna goda. Man avvisar allt samarbete med de borgerliga vilket kan bli ett problem för Löfven.
Sd är enligt en del mätningar Sveriges näst största parti och når en siffra på 18 procent. Partiet har stora möjligheter att nå betydligt större siffror om migrations- och integrationsfrågorna inte får en för folkflertalet tillfredsställande lösning. Redan nu är Sd Skånes största parti med enligt mätningar 26 procent mot 24 för S och 19 för M. Om partiets stöd växer blir det svårare för övriga partier att inte ta hänsyn till det nya politiska
landskapet.