Svängig debatt

Finns det ett samband mellan kultur och hälsa? Och har i så fall politiker och vården tagit till sig det sambandet? De frågorna diskuterades i en debatt på Västerviks gymnasium på torsdagskvällen.

Diskussion. Lars Övling från Föreningar i Tjust, Sara Högelius, projektledare i Kalmar läns landsting, Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi vid Karolinska institutet och Sara Högelius (V), landstingspolitiker i Blekinge diskuterar.

Diskussion. Lars Övling från Föreningar i Tjust, Sara Högelius, projektledare i Kalmar läns landsting, Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi vid Karolinska institutet och Sara Högelius (V), landstingspolitiker i Blekinge diskuterar.

Foto: Karin Hertz

Debatt2015-11-05 21:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Videon är inte längre tillgänglig

– Och nu ska vi alla dansa en zumba från vår kommande julshow. Nu reser vi på oss allihop!

Publiken reser på sig, och börjar dansa till instruktioner av gänget från dagverksamheten Teaterfabriken. Några släpper loss och svänger på höfterna, andra tar lite försiktigare danssteg.

En stund senare återvänder psykologen och föreningsentusiasten Lars Övling till dansen i ett debattinlägg.

– För fem minuter lämnade vi det egna jaget. Vi gjorde något tillsammans. Tänk om vi kunde vika fem minuter åt något sådant på arbetsplatsen!

Det är debattkväll på temat kultur och hälsa. Arrangörer är Vänsterpartiets landstingsgrupp i Kalmar län. I panelen sitter förutom Lars Övling, två vänsterpartistiska politiker, forskaren Gunnar Bjursell och Emma Gustavsson, projektledare för Kultur & hälsaprojektet i Kalmar län.

Gunnar Bjursell berättar hur han började intressera sig för sambandet mellan kultur- och hälsa. Det började med en konsert här i länet.

– Det var på musikdagarna i Virserum för en massa år sedan. Vi såg en musikföreställning där alla i publiken blev väldigt gripna. Några satt till och med grät under konserten. Det gick att se hur människor påverkades biologiskt av musiken.

Han visste att ett forskning om hjärnans funktion var ett område som skulle bli stort de kommande åren. Först föddes idén att forska om hur musik påverkar hjärnan – det breddades till hur kultur påverkar hjärnan.

– Men musik är den kulturart som påverkar oss mest direkt. Det räcker med tre takter för att etablera ett stämningsläge, säger han.

I dag säger Bjursell att man kommit så långt i forskningen att man kan säga att sambandet mellan kultur och hälsa är påvisat.

– Kulturen kan spela en roll både i förebyggande folkhälsoarbete och i efterbehandlingen av en sjukdom, sade Gunnar Bjursell.

Samtidigt återstår att övertyga både politiker och vården om att sambandet faktiskt finns.

Bjursell konstaterade att som med mycket annat hälsoförebyggande arbete så är det svårt att se snabba resultat. För en politiker som helst måste visa väljarna resultat under mandatperioden kan det vara svårt att satsa pengar på något som kanske hjälper först om något decennium.

Debattledaren, Västerpartiets förre partiledare, Lars Ohlyvände sig till politikerna och frågade om Bjursell hade rätt. Blekingepolitikern Sara Högelius gav honom åtminstone delvis rätt:

– För att driva det här måste vi ha verksamheten med oss. Där måste man tro på att de här sambanden finns.

Kvällen bjöd inte bara på debatt. Det bjöds på livekultur - bland annat kunde publiken under debattens gång följa hur en målning av konstnären Jan Wiberg växte fram. Senare under kvällen stod trollkarlen Janne Näsström på scenen.

Läs mer om