Tidöpartierna vill öka det strandnära byggandet och i PM, KN2024/02252 föreslår regeringen att strandskyddet vid sjöar mindre än en hektar och vattendrag smalare än två meter ska tas bort. Förslaget innebär att naturskydd som omfattar 5-10 procent av Sveriges yta försvinner. Dessutom ska kravet på fri passage för allmänheten slopas i områden där strandskyddet upphävs.
Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten. Våra orörda stränder är en fantastisk resurs och en av de förnämsta tillgångarna för friluftslivet. Strandskyddet infördes på 1950-talet för att säkra allmänhetens tillgång till stränder för friluftsliv, rekreation och bad. Senare tillkom syftet att skydda växter och djur som lever i strandområdet. I Sverige har vi tack vare strandskyddet fortfarande relativt god tillgång till våra stränder. Orörda strandområden minskar dock kontinuerligt eftersom antalet beviljande dispenser ökar för varje år. Dessutom ”privatiseras” ofta strandområden olagligt. Förslaget innebär att den allemansrättsliga tillgången till mycket stora strandområden på sikt kan försvinna.
Naturturism i Sverige handlar ofta om olika vattenbaserade aktiviteter där det är avgörande att kunna röra sig fritt i naturen. Ökad privatisering av strandområden kommer att försämra möjligheterna för dessa företag.
Tätortsnära skyddade småvatten är viktiga för skolornas pedagogiska verksamhet vilken kommer att försvåras om förslaget genomförs.
Den biologiska mångfalden har minskat med alarmerande fart de senaste åren. En av de viktigaste orsakerna är förstörelse av livsmiljöer. Stränder är särskilt artrika eftersom de är övergångszoner mellan olika miljöer. Det är väl känt att små vattenförekomster oftast har högre naturvärden än större. Exempelvis är småvatten avgörande för många fisk- och groddjursarter. Strandskyddet fyller en ytterst viktig funktion då det bidrar till att bevara sammanhängande, större områden som grund i en funktionell grön infrastruktur till stöd för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Förslaget riskerar att på sikt leda till att mycket stora arealer värdefull natur exploateras och att den biologiska mångfalden ytterligare minskar i landet.
Naturliga stränder har en viktig förmåga att motverka och dämpa följderna av ett förändrat klimat, genom att buffra mot höjda vattennivåer och extremväder. Inte minst så kallade svämplan spelar en viktig roll. Med ökande klimatförändringar är det förenat med stora risker att öka det strandnära byggandet.
Stödet för strandskyddet hos svenskarna är starkt. En Sifoundersökning från 2020 visar att 60 procent av svenskarna inte vill försämra strandskyddet. Endast 29 procent tycker det vore bra. Allemansrätten och strandskyddet har tjänat landet väl. Ett förslag som gynnar ett fåtal privata markägare men innebär stora försämringar för den stora allmänheten är inte bra för Sverige.
Vi menar att förslaget om minskat strandskydd innebär en oacceptabel inskränkning i allemansrätten.
Kuno Nilsson, Ordf. Naturskyddsföreningen Kalmar Län
Karin Gustafsson, Ordf. Friluftsfrämjandet Region Öst
Gunnar Westling, Ordf. Klimataktion Kalmar Län
Christer Nyberg, Ordf. Svenska turistföreningen, Kalmar, Nybro, Emmaboda och Torsås
Gudrun Borgudd, Ordf. Svenska turistföreningen, Öland