Men alla har inte de där nära relationerna. Många, inte minst äldre, lever med ofrivillig ensamhet, som kan vara ytterst plågsam, speciellt i juletider. När andra nu återser nära och kära kan isolering och ensamhet bli särskilt påtaglig.
Forskning visar att de äldsta drabbas hårt även av fysisk och psykisk ohälsa vid ofrivillig ensamhet. Konsekvensen av ensamhet är ökad risk för depression, stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och nedsatt immunförsvar – med ökad risk för förtida död.
Sverige måste sluta se ensamheten som ett individuellt problem och börja betrakta det som det samhällsproblem det är.
Kristdemokraterna har under flera år lagt möda på att uppmärksamma det faktum att ensamhet är ett stort problem i samhället. Vi agerar lokalt, och vi drev redan 2019 igenom två nya nationella satsningar som möter detta problem. En satsning mot äldres ensamhet genom pensionärsorganisationerna och en satsning för att fler äldre ska motionera tillsammans hos idrottsrörelsen. Dessa satsningar mot ensamhet blir nu åter verklighet genom att kristdemokraternas förslag vunnit gehör i riksdagen samtidigt som vi stärker utsatta äldres ekonomi – som vi vet kan begränsa det sociala livet – och satsar på trygghetsboenden med gemenskapsmöjligheter.
Kristdemokraterna vill också att samtal ska erbjudas av hemsjukvårdsteam till de som fyllt 80 år. Genom samtalen kan medicinska behov upptäckas i tid – så att allvarligare hälsotillstånd kan undvikas. Samtalen kan också bidra till att skapa trygghet och bryta ensamhet för den äldre genom att lotsa vidare till gemenskaper, något som i sig kan höja livskvaliteten och skjuta upp behovet av andra mer omfattande omvårdnadsinsatser.
Sådana insatser är viktiga men kan inte ersätta en utsträckt hand från en medmänniska. Ta därför tillfället att slå en signal till någon som sitter ensam. Det är en handling som värmer i vinterkylan.
Ebba Busch, partiledare (KD)
Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson (KD)
Maud Ärlebrant (KD), ledamot socialnämnden Västervik