SÄ kan ensamhetsepidemin i Kalmar lÀn motverkas

Varannan svensk har kĂ€nt sig isolerad under pandemin. I Kalmar lĂ€n, övriga Sverige och i stora delar av vĂ€rlden talas det om en ensamhetsepidemi. Att kĂ€nna sig isolerad frĂ„n sin omgivning kan leda till fysiska och psykiska problem. Men ensamhetsepidemin som riskerar att drabba invĂ„narna i Kalmar lĂ€n gĂ„r att motverka – bland annat om vi försöker bryta isoleringen eller ler mer, menar Annika Billing, generalsekreterare för den medicinska hjĂ€lporganisationen Operation Smile Sverige.

Varannan svensk, 51 procent, har kÀnt sig isolerad under pandemin, enligt en fÀrsk Sifoundersökning. Var tionde svensk över 75 Är trÀffar inte sina nÀra och kÀra mer Àn ett par gÄnger i mÄnaden. Ett första steg att bryta isoleringen kan vara nÄgot sÄ enkelt som ögonkontakt och ett leende, menar debattören.

Varannan svensk, 51 procent, har kÀnt sig isolerad under pandemin, enligt en fÀrsk Sifoundersökning. Var tionde svensk över 75 Är trÀffar inte sina nÀra och kÀra mer Àn ett par gÄnger i mÄnaden. Ett första steg att bryta isoleringen kan vara nÄgot sÄ enkelt som ögonkontakt och ett leende, menar debattören.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2022-01-25 06:21
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Coronapandemin pĂ„verkar mĂ„nga delar av samhĂ€llet negativt. Varannan svensk, 51 procent, har kĂ€nt sig isolerad under pandemin, enligt en fĂ€rsk Sifoundersökning som gjorts pĂ„ uppdrag av oss pĂ„ Operation Smile. LĂ„ngvarig ensamhet ökar risken för ohĂ€lsa pĂ„ flera sĂ€tt – den innebĂ€r en ökad risk för psykiska problem sĂ„vĂ€l som för hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar, stroke och demens.

Enligt SCB berĂ€knas 300  000 personer vara socialt isolerade i Sverige. Precis som vĂ„r Sifoundersökning visar Ă€r det unga vuxna som kĂ€nner sig mest ensamma. Bland Ă€ldre Ă€r dock den faktiska ensamheten mer utbredd och var tionde svensk över 75 Ă„r trĂ€ffar inte sina nĂ€ra och kĂ€ra mer Ă€n ett par gĂ„nger i mĂ„naden.

Enligt en studie frÄn brittiska Röda Korset lider över nio miljoner personer i Storbritannien av ensamhet. DÀrför har Storbritannien som första land i vÀrlden en ensamhetsminister, med uppdrag att bekÀmpa ensamhet.

Även mĂ„nga av de personer med lĂ€pp-kĂ€k-gomspalt som vi hjĂ€lper varje dag har tvingats leva isolerade innan sina operationer pĂ„ grund av samhĂ€llets fördomar. Vi har dĂ€rför sett pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll hur det kan vara att kĂ€nna sig ensam och tvingas leva utan de sociala kontaktytor som Ă€r avgörande för vĂ„r hĂ€lsa. Utan operation behandlas barnen ofta som mindre vĂ€rda och av rĂ€dsla för trakasserier och mobbning fĂ„r mĂ„nga barn inte möjlighet att gĂ„ i skolan alls. De barn som opereras, inkluderas i samhĂ€llet och fĂ„r hela livet förĂ€ndrat med hjĂ€lp av ett relativt enkelt ingrepp, som ofta bara tar en timme.

Ensamhet och isolering kan drabba oss alla. Det spelar liten roll om du Àr fattig eller rik, om du arbetar eller inte. Att vara ensam Àr inte nödvÀndigtvis nÄgot dÄligt, men nÀr mÀnniskor inte har de sociala kontakter de vill eller behöver ha finns stor risk för sÀmre hÀlsa.

 

För att bryta ensamheten tipsar den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo om att det Àr viktigt att ta ett första steg till kontakt genom att hÀlsa, smÄprata och söka ögonkontakt med andra mÀnniskor. Forskning frÄn Uppsala universitet visar dessutom att nÀr vi ler mot nÄgon Àr det större chans att den personen ler tillbaka mot oss.

LÄt oss alla nu hjÀlpas Ät att motverka ensamhetsepidemin som riskerar att drabba Kalmar lÀn. LÄt oss hellre le ett leende för mycket Àn ett för lite!