Stoppa åderlåtningen av välfärden

På kommunfullmäktiges senaste möte avslogs Socialisterna–Välfärdspartiets motion ”Stoppa åderlåtningen av Välfärdssektorerna”. Denna motion hade vi skrivit på uppmaning av personal inom skolan och barnomsorgen, efter att vi fått veta att verksamheternas lokaler är dyra och i många fall dåligt underhållna.


"Skolorna får rejäla hyrespåslag vid renoveringar och upprustningar av exempelvis skolgårdar fast detta rimligen borde ses som normalt underhåll. Vem som helst kan se det galna med detta", skriver debattörerna.

"Skolorna får rejäla hyrespåslag vid renoveringar och upprustningar av exempelvis skolgårdar fast detta rimligen borde ses som normalt underhåll. Vem som helst kan se det galna med detta", skriver debattörerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-04-12 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolor och förskolor har en extremt ansträngd ekonomisk situation, ofta är tilldelningen av pengar så liten att de inte kan leva upp till lagkraven på hög kvalitet och likvärdighet. Tjustfastigheter och Bostadsbolaget gör årligen mångmiljonöverskott – dessa pengar kommer bland annat från skolorna. Skolorna får rejäla hyrespåslag vid renoveringar och upprustningar av exempelvis skolgårdar fast detta rimligen borde ses som normalt underhåll. Vem som helst kan se det galna med detta – vem som helst utom kommunalråd Dan Nilsson (S), som inte kan se kopplingen mellan skolornas ansträngda situation och bolagens vinster.

Han försvarar det rådande systemet med att de hyreshöjningar skolorna får är rimliga avskrivningar på utfört arbete samt att vinsterna återinvesteras i bolagens fastigheter. Vad gäller avskrivningarna, kan man fråga sig om en skola ska betala tiotusentals kronor mer i hyra för all evig framtid därför att man till exempel fått en klätterställning utbytt när den gamla är livsfarlig? Vad gäller återinvesteringen av vinster i fastigheterna så är det rimligare att låna till investeringar än att låta dagens skolbarn betala för åtgärder som ska räcka i årtionden. Underhållsbehovet har på flera ställen byggts upp under lång tid.

Politiken kan stoppa den åderlåtning av verksamheterna vi ser idag. Vi socialister kommer att arbeta vidare med frågan i vårt förslag till kommunens budget. Att vår motion röstades ner är beklagligt, men knappast förvånande. Detta ställningstagande går helt i linje med nedskärningspolitikernas enda mål – överskott i budgeten.

Vi menar att grundproblemet är att kommunen har för lite pengar för att kunna sköta sitt uppdrag, ett problem som endast kan lösas genom en annan politik på riksplanet. En politik där staten tar ansvar för finansieringen av välfärden, en sådan politik har vi. Vårt samhälle har råd med bra välfärd om viljan att fördela resurserna finns!