I vårt land anmäls ca 30 000 fall av kvinnomisshandel varje år. Hur stort mörkertalet är kan vi bara spekulera om. I Västervik har vi kvinnojouren Vändela och Qvinnoqulan som några av de instanser de drabbade kvinnorna kan vända sig till. Med en stor insats av dessa eldsjälar kan utsatta kvinnor söka skydd och trygghet. Självklart finns även stöd att få inom socialtjänsten, även om det forna Spirea, som för några år sedan mobiliserade arbetet mot våld i nära relationer, numera är kraftigt reducerat.
Det är en stor kraftansträngning för en kvinna som utsatts för våld av en närstående att ta beslut om att lämna sitt hem, inte minst då hon har barn. Hon ger sig ut i det okända, hur boende och inkomst ska lösa sig är två stora frågetecken. Kvinnojourerna gör en enorm arbetsinsats för att ge kvinnorna och deras barn tak över huvudet och trygghet. Men boendefrågan är en stor utmaning.
Idag saknas helt ett skyddat boende i Västerviks kommun, något som vi moderater vill ändra på. Antalet kvinnor som söker hjälp ökar, samtidigt som bostadsmarknaden blivit alltmer pressad. Det är svårt att snabbt få en hyreslägenhet att börja sitt nya liv i. Och vi vill inte se en situation som i vissa storstäder, där kvinnan ger upp och flyttar tillbaka till den misshandlande mannen på grund av bostadsproblemet.
Vi vill också att vi ser över vårt samarbete med andra kommuner i de fall då skyddsbehovet är så stort att kvinnan behöver bo på annan ort.
Därför har vi moderater nu både skrivit en motion om att kommunen behöver ett skyddat boende, dessutom har vi skrivit in det som ett yrkande i vårt förslag till budget för 2017.
Detta är ett första steg för att göra Västerviks kommun till en mycket tryggare plats att leva på – inte minst för våldsutsatta kvinnor.
Ledamot kommunfullmäktige