Vi förlorar många unga elever på det här sättet. Eftersom vi tvingar dem att börja gå i gymnasieskola i grannkommunerna.
De konsekvenser jag ser när det gäller gymnasieskolan är flera. Den största av dem för min och min bransch är att vi har högpresterande elever med teknikintresse i Västervik, vi har blivande ingenjörer och arkitekter bland våra ungdomar, glöm inte bort dem!
Grunden på Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet är egentligen exakt samma, skillnaden är inriktningarna. På Naturvetenskapsprogrammet väljer du mellan vanlig naturvetenskap (matematik, fysik, kemi, biologi) och naturvetenskap och samhälle (geografi, samhälle och ett naturvetenskapligt ämne) .
Teknikprogrammets inriktningar riktar sig mer mot teknik. Det här är programmet för framtida ingenjörer, utvecklare av teknikrelaterade arbeten. Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och ger eleverna många valmöjligheter efter gymnasiet. Eleven får en bred bas att stå på, kan fortsätta studera på samma villkor som de elever från kommuner med TE som utbud i sina gymnasieskolor.
Barn- och utbildningsnämndens huvuduppgift är kunskapsuppdraget. En gymnasieutbildning av hög kvalitet, oavsett om den ger behörighet till högre studier, en yrkesexamen eller både och, ger alla elever en chans att utvecklas. Det handlar om att skapa likvärdiga förutsättningar, fokusera på de nationella målen och på utvecklingen av undervisningen. Vi har inte enbart teknikintresserade yrkeselever i Västervik, vi har högpresterande framtida ingenjörer.
Alla elever, oavsett val av skola och inriktning, ska mötas av höga positiva förväntningar, tydliga kunskapskrav och stimuleras att nå längre. Längs den vägen ska man få nya chanser och möjligheter. Det är så vi bygger en jämlik stad, det är så vi får en gymnasieskola som skapar drömmar om framtiden.