Stå upp för demokratin på söndag!

Under inflytande av nationalistiska, invandringsfientliga populistpartier och Putinregimens nättrollsfabriker har en våg av desinformation och falska fakta sköljt över Europa och Sverige.

Debatt 10 september 2022 07:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har återupprepats gång på gång och förts vidare av partier och enskilda debattörer och gått så långt att i allmänhetens ögon har sant blivit falskt och falskt blivit sant.

I rikspolitiken har ett parti, Sverigedemokraterna, varit drivande men stafettpinnen har efterhand snabbt tagits över av parti efter parti för att skärpa, dra ned på och snäva in möjligheten för människor på flykt att få komma hit. De ord och det språk man använt har tyvärr gjort att orden flykting, asyl och så vidare idag hos många väckt helt andra känslor än den empati de borde väcka. Man har försökt skapa ett ”vi” och ”dom”.

De som tidigare stått med plakat med texten ”Sverige är fullt” ute i flyktingströmmen i Europa gjorde det inte denna gång men försöken att bygga ”vi” och ”dom”-samhället fortsätter. Den här gången är det tydligen så att vi ska göra skillnad på var i världen krigets helvete drabbar människor och bara hjälpa dem som är mest lika oss och finns i vår närhet.

När nu svenska folket öppnat både hjärtan, hem och plånböcker för de ukrainska flyktingströmmarna, precis som man gjorde under den förra flyktingvågen sänder det en stark signal som jag hade hoppats skulle påverka både den allmänna och politiska diskussionen valåret 2022 och innehållet i kommande förslag i asyl-, migrations- och integrationspolitiken.

Har det blivit som jag hoppades? Nej, trots att asylinvandringen (förutom de som kommit från Ukraina) är rekordlåg, tiden till att invandrare kommer i arbete blivit kortare och Sverige lyckats bättre än grannländer bland annat Danmark, fortsätter partier och enskilda politiker att svartmåla och desinformera.

Är det den typen av samhälle vi nu kommit att acceptera? För mig är kampen mot intolerans och segregation en av de absolut viktigaste frågorna för vårt land, vårt län och vår kommun. Ja för oss var och en.

Jag skräms av den utveckling vi sett i vår omvärld, till exempel i USA där traditionella republikaner dragit nytta av populister i tron att den kunde tyglas. Resultatet blev istället det motsatta, republikanerna blev helt överkörda av de mörka krafter de trodde att de kunde hantera och demokratin skakas nu i sina grundvalar. Det är en uppenbar risk att samma sak sker också här i Sverige. Det får inte hända!

Ditt val, eller omval, nu på söndag gäller så mycket mer än sak- och plånboksfrågor.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa