Sorg och ödmjukhet inför IVO-granskning

Svar på ledarkrönikan "Hur tänker regionen styra upp det etiska haveriet?" den 5 december.

Debatt2020-12-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en ledare i förra lördagens tidning diskuteras pandemins sorgliga effekter för många av våra äldre. 

Vi som politiskt ansvariga för Region Kalmar hälso-sjukvård vill verkligen markera att vi tar IVO-rapporten och andra rapporter på fullaste allvar. Vi initierar nu som ett resultat av rapporten en fördjupad analys av länets alla hälsovalsenheter för att kunna få möjlighet att bedöma hur det fungerat i vårt län, om vi gjort det som ska göras i vården och om de rutiner och regelverk som finns följts. 

Problemet är att baserat på IVO-rapporten kan vi inte göra en sådan bedömning, eftersom den endast har varit en granskning av 18 journaler från i huvudsak två hälsocentraler. Dessa har dessutom valts ut eftersom IVO fått anmälningar eller andra signaler om möjliga brister. Därför kan man inte dra några generella slutsatser av IVO:s granskning. 

Det de funnit i granskningen kan vara utryck för tydliga brister, men det kan också vara exempel på i det enskilda fallet beklagliga misstag. Ledarsidan oroar sig också för att vi från majoriteten inte givit svar, det gjorde vi redan på budgetfullmäktige tydligt. Dessutom har hela krisledningsnämnden informerats om hanteringen av dessa viktiga frågor.

Regionen har gjort en inledande analys av IVO-rapporten, vilken redovisats för krisledningsnämnden där alla partier är närvarande. Analysen visar att för varje område som regionen får kritik för, är det två eller tre av de 18 IVO-granskade journalerna som visar på brister. Men i den viktiga frågan om man fått adekvat vård utifrån en individuell bedömning, så är det möjligen utifrån journaldokumentationen inte säkerställt i ett fall. Det är ett för mycket. 

Men vi kan inte baserat på IVO:s granskning se att den etiska kompassen sviktat i regionen som ledaren hävdar. Det är viktigt att vara tydliga med att i Region Kalmar har det inte någon gång sedan pandemin bröt ut förekommit en förändring i principerna för inläggning på sjukhus eller att ge intensivvård. Det är också så att antalet hembesök från läkare i stort sett varit oförändrat under våren. En minskning med endast cirka fem procent medan det i regionerna runt om vårt län minskat betydligt mer. Hembesök har varit en prioriterad fråga. 

Hur vårt land och vår region har mött våra äldres behov under pandemin är en väldigt viktig fråga att reda ut, men den förtjänar en grundlig analys som inte baseras på en förenklad bedömning baserat på ett mycket begränsat underlag. För det är så att våra medarbetare i kommuner och Region Kalmar län har tagit ett stort ansvar och arbetat hårt för att ge bästa möjliga insatser under svåra förhållanden, de förtjänar också en konstruktiv och seriös diskussion.