Socialistisk politik minskar inte utanförskapet

Svar på debattartikeln "Varför vill SD göra det sämre för redan fattiga?" den 28 maj.

Debatt2021-06-07 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett debattinlägg från Socialisterna går man till storms mot att Sverigedemokraterna vill stärka de ekonomiska förutsättningarna för låg- och medelinkomsttagare, småföretagare och pensionärer. Något som vi återkommande har sökt stöd för genom att lätta skattebördan för dessa. Något som Socialisterna uppenbarligen vänder sig emot, då de istället hellre ser att folket i högre grad ska försörja sig på bidrag.

Pandemin har dock inneburit en turbulent period för många och där många korttidspermitterade levt i ovisshet om vad som händer när stöden försvinner. Vi har därför under hela pandemin i riksdagen bidragit till att stärka kommunsektorn ekonomiskt, förlänga och skynda på korttidsstöden, slopat karensavdrag och förebyggande sjukpenning för riskgrupper.

I vår vårbudget har vi även föreslagit att ett behovsprövat familjestöd bör införas som tar hänsyn till familjens aktuella situation på grund av krisen och inte tar hänsyn till årsinkomst bakåt i tiden. Detta för att inte alla ska behöva vända sig till kommunalt försörjningsstöd, men också kortsiktigt ge familjer möjlighet till omställning utan att behöva genomgå en djup ekonomisk kris i dessa oroliga tider.

Men den socialistiska politiken som förts i Sverige under lång tid har vare sig minskat utanförskap eller barnfattigdom. Men det beror också på att såväl Socialisterna som Socialdemokraterna är helt fokuserade på att bekämpa välstånd istället för fattigdom.