Snabb och nära hjälp för unga

Linda Fleetwood (V). 
Barn- och ungdomshälsans största uppdrag är att arbeta med förebyggande insatser.

Linda Fleetwood (V). Barn- och ungdomshälsans största uppdrag är att arbeta med förebyggande insatser.

Foto: Ilkka Ranta

Debatt2018-04-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Johanna Wyckman (L) i VT 28/3

Johanna Wyckman lyfter en mycket viktig fråga. Den ökande psykiska ohälsan är ett av vår tids stora folkhälsoproblem. Detta gäller i princip alla grupper i samhället, men inte minst flickor och unga kvinnor. Därför är det också viktigt att sätta in åtgärder för att möta denna psykiska ohälsa. Det har vi i den rödgröna majoriteten gjort. Dels i form av utökade resurser men även i form av att skapa en stabil och effektiv organisation som säkrar en bra vård över hela länet.

Tyvärr hade Johanna Wyckman några fel i sin artikel som vi gärna vill rätta till. För oss i är det viktigt att alla ungdomar i hela länet har tillgång till snabb hjälp på lika villkor. Därför har vi gjort en stor satsning på snabb och nära hjälp vid psykisk ohälsa för barn och ungdomar. Denna satsning är en utveckling av den Unga Vuxna-verksamhet som fanns tidigare. Unga Vuxna fungerade bra – på några ställen – men för oss är det viktigt med en organisation som levererar lika bra hjälp över hela länet. Det har vi nu, med en tydlig väg in, helt utan skarpa gränser.

Mår du dåligt så kontaktar du din hälsocentral – svårare än så är det inte. Det spelar ingen roll hur gammal du är eller varför du mår dåligt. Har du ont i magen för att det är något fel på tarmsystemet eller för att du är stressad av skolan? Det spelar ingen roll och du behöver inte fundera över det heller. Du bara kontaktar din hälsocentral så hjälper de dig rätt, oavsett om du behöver träffa en läkare eller psykolog, dietist eller samtalsterapeut.

Barn- och ungdomshälsans största uppdrag är att arbeta med förebyggande insatser. Där ingår att bidra med rådgivning och att på olika sätt och i olika sammanhang sprida kunskapen om psykisk hälsa. Johanna Wyckman menar att landstinget borde vara ute på skolorna och informera om psykisk ohälsa. Det gör Barn- och ungdomshälsan. De är ute i länets olika skolor och informerar lärare, rektorer, skolsköterskor, kuratorer. Dessa har sedan i sin tur uppdraget att informera eleverna.

Utöver detta har de telefonrådgivning till föräldrar varje dag och de medverkar också vid informationsträffar för föräldrar, med kommunernas socialtjänst, barnmedicin och andra viktiga samverkanspartners. Man ska också ut till alla hälsocentraler för att träffa läkare och annan personal för att skapa ett bra samarbete. Landstinget ska också framöver ta initiativ till att fördjupa samverkan mellan elevhälsan och Barn- och ungdomshälsan för att skapa en helhetssyn kring barn och ungas hälsa.