Tack, Jan-Gunnar och Barbro, för era engagerade inlägg. Jag har förståelse och respekt för den frustration och oro ni beskriver, särskilt när det gäller pensionärer och personer med låg inkomst eller sjuk-/aktivitetsersättning. Jag håller med om att många pensionärer, särskilt de med låga pensioner, kämpar hårt för att få ekonomin att gå ihop. Det är oacceptabelt att människor som arbetat hela sina liv ska behöva oroa sig för grundläggande levnadskostnader. Politiken har ett stort ansvar för att förbättra pensionärernas ekonomi. Frågorna är komplexa och påverkar människors vardag på djupet, och därför vill jag svara er med respekt och tydlighet.
Jag vill börja med att återigen förtydliga att jag inte ser skattesänkningarna som ett sätt att endast gynna de rika. Det är sant att höginkomsttagare får en större skattesänkning i kronor räknat eftersom de redan betalar mer skatt. Målet med skattesänkningar är att öka drivkrafterna för arbete och företagande, vilket i förlängningen gynnar hela samhället. När fler arbetar och företag kan växa, ökar skatteintäkterna som kan användas för att finansiera vår gemensamma välfärd, inklusive pensionssystemet.
Jag kan också hålla med om att skattesänkningar inte omedelbart hjälper de som har det svårast ekonomiskt. Det är därför vi också arbetar med andra åtgärder för att minska kostnader, till exempel på energi och drivmedel. Genom att säkerställa en stabil energiförsörjning och investera i mer långsiktiga lösningar som kärnkraft och förnybar energi, hoppas vi kunna hålla nere elpriserna. Vi har också föreslagit sänkningar av drivmedelsskatten för att minska transportkostnaderna, vilket påverkar både privatpersoner och företag.
Vi är medvetna om att inflationen och prisökningar slår hårt mot de med låga pensioner och har arbetat hårt med att bekämpa den. Vår ambition är att förbättra situationen för pensionärer, men det krävs en balans mellan skattesänkningar och investeringar i välfärden för att långsiktigt säkerställa att pensionssystemet håller. Målet är att skapa en stark ekonomi som kan bära upp ett hållbart pensionssystem. Därför har vi infört och föreslagit flera åtgärder, såsom höjning av konsumtionsstöd i bostadstillägg och sänkt skatt för pensionärer, för att ge ett direkt stöd till de som har det svårast. Vi ser också över andra långsiktiga reformer som kan säkerställa att framtida generationer av pensionärer får en bättre ekonomisk trygghet.
När det gäller skatten på ISK-sparande och frågan hur det går ihop med konsumtionsuppmaningar så handlar det om att ge människor fler verktyg för att hantera sin privatekonomi, oavsett om det gäller sparande eller konsumtion. Vi vill att människor ska kunna bygga upp ett buffertsparande, vilket kan bidra till trygghet i tider av ekonomisk osäkerhet. För de som kan spara, även små belopp, kan ISK vara ett förmånligt sätt att långsiktigt bygga upp ett kapital.
Jag förstår att skattesänkningarna och andra åtgärder kanske inte alltid upplevs som rättvisa för alla, och jag tar till mig av era synpunkter. Målet måste vara att stärka ekonomin som helhet och på sikt skapa bättre förutsättningar för alla – både låg- och höginkomsttagare. De åtgärder som genomförs, som sänkta energikostnader och skattesänkningar, är en del av en långsiktig strategi för att få ekonomin att växa och förbättra välfärden. Jag hoppas att vi kan fortsätta ha en konstruktiv dialog kring hur vi kan förbättra för de grupper ni nämner, och jag uppskattar era synpunkter.
Jon Sjölander, Moderaterna