Sluta käbbla om flygplatsen – börja samutveckla!

Frågan om Västerviks flygplats har under många år varit en enda lång trist följetong kantad av underliga turer, tveksamma beslut och allmän oenighet mellan både politiker, tjänstemän och berörda markägare.

"Det dags att sluta käbbla och se framtiden an med riktmärke på det kommande elflyget", tycker skribenten.

"Det dags att sluta käbbla och se framtiden an med riktmärke på det kommande elflyget", tycker skribenten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2022-04-13 06:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men nu är det dags att sluta käbbla och se framtiden an med riktmärke på det kommande elflyget som enligt Vattenfalls hemsida väntas vara i drift i Sverige för regional trafik med passagerarplan för upp till 19 passagerare redan år 2026. 

Hur lilla Västervik passar in i detta scenario vet vi inte, men nog borde det finnas möjligheter till någon sorts trafik. Men hur ska vi då på bästa sätt förbereda för detta? Jo, genom att börja samutveckla!

Vad elflyget kan erbjuda Västervik vet vi som sagt inte än, men akut ambulansflyg, taxiflyg och möjligheter för näringslivet att snabbt ta sig till och från Västervik borde kunna bli en verklighet. Hur det blir med elflyg för vanligt folk återstår att se. Men denna framtida utveckling med miljövänligt och hållbart resande från mindre regionala flygplatser såsom Västervik skulle starkt förbättra vår infrastruktur och tillsammans med en upprustad och ombyggd väg 35 så skulle våra dåliga kommunikationer plötsligt vara ett minne blott. Detta måste vi självklart ta höjd för när vi nu diskuterar riktlinjerna och bestämmer framtiden för vår flygplats.

För fem år sedan var det inte många som pratade om eldrivna bilar, men i dessa dagar är det vad som gäller. Volvo till exempel har ambitionen att cirka 50 procent av deras bilar ska vara helt eldrivna år 2025 och resterande 50 procent hybrider. Och år 2030 ska Volvo bara tillverka elbilar! Den övriga fordonsindustrin har likartade upplägg.

Vad är då samutveckling? Jo, det kännetecknas av det Goda Samtalet. Detta innebär att vi alla måste lyssna uppmärksamt på varandra med avsikten att försöka förstå och tala utan att sträva mot att försöka vinna diskussionen. Delta i samtal med en vilja att ta till sig nya insikter och kunskaper. Vara ärlig mot dig själv och andra med vad man tycker och känner. Och samtidigt utgå från att alla har goda intentioner och emellanåt förstås också kompromissa! Allt detta gäller självklart för både politiker, tjänstemän, företagare och berörda markägare.  

Vi måste alltså se framtiden an med en positiv tillförsikt med det inom en relativt nära framtid kommande elflyget som riktmärke och ta dessa nu så ytterst viktiga beslut på allvar om våra framtida kommunikativa utvecklingsmöjligheter här i vårt närområde. Så sluta nu för böveln käbbla och börja samutveckla.