Slösaktigt förslag skapar otrygghet i skolan

Läser om nedläggningshotade skolor, om besparingar i skolan och resursbrister på, i princip, alla skolor. Jag hör om bortslösade lektioner och om barn som avstängs från undervisningen och annat ännu värre.

Debatt 5 februari 2023 07:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta i en tid då skjutningar och mord blivit vardag. Unga dödar unga. Narkotikan flödar. Det är så vidrigt och ofattbart att vi som varit med ett tag, som röstat och agerat, är med och förstör för den växande generationen.

Det är ett fruktansvärt slöseri att bygga ny skola och några år senare lägga ner den, att bygga nya NO-salar i en skola som ska läggas ned något år senare och så vidare. Ännu värre är den otrygghet och röra dessa tänkta beslut orsakar elever och lärare och de pengar som slösas bort, som istället borde gå till undervisning.  

Har vi inte kommit längre än så? Det är ju inte svårt för någon att inse att en stabil, trygg och bra skola är den bästa grunden för en människa som ska gå ut i livet. En skola med tillräckliga resurser för att kunna möta alla unga. En skola som tittar på elevernas behov och tillsätter de resurser som behövs. En professionell skola som respekteras i samhället. En trygg skola som föregår med gott exempel vad gäller samhällsfrågor som miljötänket exempelvis. En skola som ger unga kunskaper och självkänsla och därmed möjlighet till ett gott fortsatt liv.

Politiker har inte sådana kunskaper att de får göra vad de vill med skolan. 

Vi måste tänka långsiktigt i dessa frågor. Visst, allt handlar om pengar, men den satsningen är en investering i framtiden. Den viktigaste investeringen för framtiden. När slutade vi tänka så? När tappade skolan sin vikt? 

Jag blir mörkrädd när jag hör hur ”stökiga elever” tas om hand (eller inte tas om hand) och hur stökiga klasser förlorar undervisning vecka efter vecka… Detta är inte barnens fel!

Det skulle bli en skola för alla. Istället har det blivit en skola för få! Är inte det skamligt?

Skolan borde få kosta så mycket, i form av resurser, att våra barn får den stöttning de behöver och mår bra. Sätt in alla resurser som behövs! Den kostnaden har vi mångfalt igen senare. Det är i skolan vi möter den växande generationen. Det är där satsningen på insatser måste finnas och det MÅSTE få kosta. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa