Slopa patientavgifterna för alla 65-plussare

Svar på debattartikeln "Är patientavgifterna sjukvårdens största problem?" den 12 maj.

Skribenterna förklarar varför de tycker att det är rimligt att slopa patientavgifterna för personer över 65 år.

Skribenterna förklarar varför de tycker att det är rimligt att slopa patientavgifterna för personer över 65 år.

Foto: Anna Persdotter

Debatt2022-05-29 18:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oppositionen skriver att politik handlar om att prioritera. Det är mycket riktigt. Därför vill vi Socialdemokrater vara tydliga. Vi anser att de som arbetat ett helt yrkesliv, eller ännu arbetar, och byggt vårt land har rätt till en trygg ålderdom. Vi vill inte att deras plånböckers tjocklek ska avgöra deras möjligheter till att få vård. Vi var först i landet att lova och genomföra slopade patientavgifter för personer över 85. Nu tar vi nästa steg och vill slopa avgifterna för alla 65 och äldre.  

När oppositionen fick höra vårt förslag var deras svar i P4 Kalmar tydligt. De sänker hellre skatten. En skattesänkning som gynnar de med högst inkomst allra mest före slopade avgifter för alla som är 65 och äldre. En skattesänkning som minskar resurserna för en hälso- och sjukvård som nyss tagit sig genom den största prövningen i modern tid. För när oppositionen får lova att prioritera då är det inte tillgängligheten, medarbetarna, sjukhusen eller vårdens kvalitet som står i första rummet. Det är skattesänkningarna.  

Nu görs ett försök från oppositionen att blanda bort korten och hävda att de egentligen menade att det är tillgängligheten som de vill satsa på. Vi tror inte att länsborna går på det. Vi tror att fler har fått upp ögonen för att privatiseringsexperiment och skattesänkningar inte fungerar. Det är bara att se på privatiseringskaoset i Stockholm.  

Att ta itu med den uppskjutna vården och komma tillbaka till den höga tillgängligheten som kännetecknat vår region under lång tid har högsta prioritet. Genom att ha ordning och reda i regionens ekonomi och ordentligt stöd från en socialdemokratisk regering kan vi bland annat skapa ersättningar för extrapass, upphandla externa aktörer och samverka inom en större sjukvårdsregion. Grunden är dock ett systematiskt arbete där vi successivt går igenom och betar av köerna på ett för våra medarbetare hållbart sätt. Tillgängligheten blir dock inte bättre av oppositionens skattesänkningar och välfärdsbantning.  

Vi tror att länsborna ser att det är vi tillsammans som måste stå upp för ett Region Kalmar län som fortsätter att leverera sjukvård i toppklass. Vi vill vara helt tydliga med att det bästa sättet att garantera en sjukvård i toppklass med god tillgänglighet, Sveriges nöjdaste patienter och slopade patientavgifter för alla 65+ är med ett socialdemokratiskt styrt Region Kalmar län.