SKR: "Ge oss vaccin, sÄ vaccinerar vi"

Sveriges regioner genomför vaccineringen mot covid-19 i högsta möjliga takt. Det Àr leveranserna av vaccin som sÀtter grÀnserna.

"Det Àr fullt förstÄeligt att debatten Àr livlig. Den blir dock mer stringent om utkrÀvande av ansvar riktas mot rÀtt part", skriver SKR:s ordförande Anders Knape.

"Det Àr fullt förstÄeligt att debatten Àr livlig. Den blir dock mer stringent om utkrÀvande av ansvar riktas mot rÀtt part", skriver SKR:s ordförande Anders Knape.

Foto: Emma-Sofia Olsson/Mikael Fritzon/TT

Debatt2021-02-28 22:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Samtidigt som regioner och kommuner gör en enorm insats för att bidra till att bekĂ€mpa pandemin, riktar olika debattörer kritik mot att det gĂ„r för lĂ„ngsamt. Faktum Ă€r att det Ă€r lĂ€kemedelsbolagen som nu drar ned tempot. 

För att Sverige ska klara mĂ„let att hela den vuxna befolkningen ska ha erbjudits vaccination innan halvĂ„rsskiftet krĂ€vs det stabila leveranser av vaccin frĂ„n lĂ€kemedelsbolagen. Sedan vaccineringarna startade den 27 december har lĂ€kemedelsbolagens leveransplaner Ă€ndrats gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng och med korta varsel. Det gör att en rigorös planering mĂ„ste göras om hela tiden. Att vaccinera 8,2 miljoner svenskar med drygt 15 miljoner doser vaccin Ă€r en utmaning, men med rĂ€tt förutsĂ€ttningar Ă€r det verkligen ingen omöjlighet. 

Vaccinet, och att sĂ„ mĂ„nga som möjligt vĂ€ljer att vaccinera sig, Ă€r en nyckel för att komma ur pandemin. Det Ă€r dĂ€rför fullt förstĂ„eligt att debatten Ă€r livlig. Den blir dock mer stringent om utkrĂ€vande av ansvar riktas mot rĂ€tt part. 

Regionerna har mĂ„ngĂ„rig vana vid stora vaccineringar. Den som nu genomförs Ă€r den största nĂ„gonsin och planeringen har pĂ„gĂ„tt sedan i somras. All logistik Ă€r förberedd och kommer skalas upp i takt med att antalet som ska vaccineras ökar, flera tusen personer har extraanstĂ€llts, Ă€ndamĂ„lsenliga lokaler har stĂ€llts i ordning för att underlĂ€tta för en smittskyddad vaccinering, frivilligorganisationer engageras för att hjĂ€lpa till och andra samarbeten etableras för att underlĂ€tta vaccineringen. 

Regionernas kapacitet Ă€r inte den stora frĂ„gan hĂ€r. FrĂ„getecknen Ă€r leveranserna av vaccin och eventuell oro för att vaccinera sig. HĂ€r har staten i form av regeringen och FolkhĂ€lsomyndigheten ett viktigt ansvar tillsammans med de lĂ€kemedelsföretag som de har tecknat avtal med. Det Ă€r lĂ€kemedelsbolagens förmĂ„ga att förse oss med vaccin som bestĂ€mmer takten för vaccinationerna. Just nu levererar de med vĂ€ldigt lĂ„gt tempo. NĂ€r samtidigt debattörer frĂ„n olika delar av samhĂ€llet sĂ€ger att det Ă€r regionerna som vaccinerar lĂ„ngsamt, sĂ„ Ă€r det grundlöst och riskerar att bidra till minskad motivation hos befolkningen. Det Ă€r ju lĂ€kemedelsbolagen som drar ned pĂ„ tempot. 

Nu har FolkhĂ€lsomyndigeten Ă€ntligen aviserat de nationella kommunikationsinsatserna som ska ske enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKR. De behöver komma igĂ„ng snarast för att motivera till vaccinering och skapa trygghet. DĂ€rifrĂ„n kommer regionerna att fortsĂ€tta att ta sitt ansvar: att sprida information om nĂ€r och var vaccinering kan ske för den som bor i regionen. 

LĂ€kemedelsbolagen mĂ„ste leverera, regeringen och FolkhĂ€lsomyndigheten mĂ„ste sĂ€kra att sĂ„ sker och kommuner och regioner behöver fĂ„ tydliga förutsĂ€ttningar för sin planering. Det Ă€r en kedja som krĂ€ver att alla i laget levererar. Regionernas budskap Ă€r tydligt ”Ge oss vaccin, sĂ„ vaccinerar vi!”.