Skippa komjölken i skolorna – barn kan äta helvegetariskt

Sverige bör avstå för EU:s mjölkstöd, skriver Johanna Månsson.

Sverige bör avstå för EU:s mjölkstöd, skriver Johanna Månsson.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2024-08-21 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln om ekologisk mjölk och frukt i skolan.

Krav hänvisar till EU-regler, där barn bör lära sig om matproduktion och vikten av bra matvanor, och kräver att Sveriges regering säkerställer att EU-ersättningar täcker både frukt och mjölk, för det främjar (enligt Krav) goda matvanor och hållbarhet.

Regeringen planerar alltså att erbjuda frukt i skolor från 2025/26, vilket går helt i linje med vad de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) främjar rörande frukt och grönt.

Däremot bör Sverige avstå från EU:s mjölkstöd, då vår höga kött- och mejerikonsumtion leder till stora utsläpp av växthusgaser och bidrar till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

undefined
Skribenten anser att barn kan äta helvegetarisk mat och att de inte bör dricka komjölk i skolan.

Självklart behöver barn näringsämnen, för hälsosam uppväxt och välmående, men det går att införskaffa utan att en individs hela liv offras! Oavsett hur otänkbart det kan vara för vissa att greppa är det viktigt att förstå att i alla åldrar kan vi äta helvegetariskt. Exempelvis finns kalcium i livsmedel som sesamfrön, mandel, grönkål, broccoli, vitkål och baljväxter, framförallt sojabönor samt i berikade vegetabiliska drycker. Med andra ord: Barn kan få i sig livsviktiga näringsämnen via en välkomponerad växtbaserad kost. Så låter vi ko och kalv vara ifred från mänskligt förtryckande.

Utbildningssystemet bör stödja växtbaserade alternativ i skolmaten för att skapa en medveten nästa generation. Det bästa vore dock att skolorna bara serverade växtbaserade måltider, inklusive mjölken! 

Emma Rung på Krav kan främja hälsosamma matvanor genom ekologiska och svenskproducerade frukt- och växtbaserade mjölkprodukter. Framtiden är grön! Danmarks livsmedelsminister Jacob Jensen visar vägen mot en hållbar levnad för planetens överlevnad och lanserar en handlingsplan för växtbaserade livsmedel. 

Johanna Månsson