Skilj på rökning, tobak och snus

Tobak. Patrik Strömer, generalsekreterare på Svenska Snustillverkarföreningen, svarar den rödgröna landstingsmajoriteten.

Tobak. Patrik Strömer, generalsekreterare på Svenska Snustillverkarföreningen, svarar den rödgröna landstingsmajoriteten.

Foto: Pavel Maira www.pavelmaira.se

Debatt2015-06-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De styrande i landstinget gör stor sak av att ha anslutit sig till den statligt finansierade lobbykampanjen Tobacco Endgame (VT 30/5). Det är lätt att förstå deras entusiasm, inget sprider sådan strålglans över politiken som att sätta ut välmenande mål.

Tyvärr blir det inte lika bra när visionerna ska förverkligas. Helt korrekt så beskrivs rökning som orsak till sjukdom och för tidig död, men samtidigt ger man sig urskillningslöst på all tobak, även den rökfria. Eftersom svenskt snus inte har dessa negativa hälsoeffekter, leder kraven på ”tobaksfritt” att även snuset riskeras.

Svenska män nyttjar tobak, men har överlägset lägst dödlighet i tobaksrelaterade sjukdomar inom EU. Helt enkelt för att snus inte orsakar dessa sjukdomar. Professor Hans Rosling menar att inomhuseldning med ved är ett globalt folkhälsoproblem, eftersom människor andas in rök och partiklar. Allt talar för att Roslings bedömning av problemets omfattning är korrekt. Men det är ju inte ett skäl för någon att vilja förbjuda träd i största allmänhet!

Det är många som arbetar för en bättre folkhälsa. Tyvärr blir folkhälsoarbetet ofta något som präglas av ideologiska övertoner, självgodhet och brist på perspektiv. Myter trumfar fakta. Vilja och ambition trumfar resultat. Så den ärliga frågan blir: Är det viktigare att kunna peka på vad som faktiskt åstadkommits eller är det viktigaste att alla som gör insatser kan känna sig nöjda med att de åtminstone vill väl?

Landstingsråden jämför med nollvisionen i trafiken. Men den innebär inte ett förbud mot fordon i trafiken, däremot klokare lösningar i form av trefiliga vägar eller smidigare korsningar, alltså skademinimering.

Snus är en utkörsport för många tidigare rökare. Genom att från politiskt ansvarigt håll blanda ihop begreppen rökning och tobak, begår man ett stort misstag. Det är bara att beklaga invånarna i Kalmar län, som har en politisk ledning som i praktiken riskerar att försämra folkhälsan.

Läs mer om