Skärp kraven på Ungern

UNGERN. Flyktingar på en järnvägsstation nära gränsen till Österrike.

UNGERN. Flyktingar på en järnvägsstation nära gränsen till Österrike.

Foto: Christian Bruna

Debatt2015-10-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fattiga romer som förtrycks i Rumänien. Rasistiska partier med hatbudskap på frammarsch. Tårgas och taggtråd som möter asylsökande från krigets Syrien. Minskat oberoende för ungerska domstolar. I flera EU-länder utmanas de självklara mänskliga rättigheter som är grunden för varför Europeiska Unionen bildades en gång i tiden.

Ungern är tveklöst det EU-land som gått längst i att urholka EU-idealen. Men vem som följt premiärminister Viktor Orbáns högerpopulistiska nationalism är egentligen överraskad? Många liberaler varnade redan vid Orbáns valvinst 2010 för hur han obehagligt utmanade demokratin. Förändringen av Ungern efter Fidesz seger är nämligen den mest omvälvande samhällsförändringen i något EU-land sedan kommunistregimernas fall 1989. Oppositionen och domstolarnas oberoende har försvagats och pressfriheten kringskurits. Allt detta har inträffat mitt framför EU:s öppna ridå.

Vi i Folkpartiet lade 2014 tydliga förslag för hur EU kan skärpa mänskliga rättigheter:

• Publicera årliga rapporter över hur medlemsländerna respekterar mänskliga rättigheter

• Genomför regelbundna utvärderingar av EU:s rättighetsstadga

• Ge kommissionen möjlighet att dra ett medlemsland inför EU-domstolen för brott mot artikel 2 i Lissabonfördraget

• Inför sanktioner, frys utbetalningar av EU-medel och dra in rösträtten i rådet

• Tillsätt ”människorättsbevakare” på varje kommissionskontor i medlemsländerna med uppgift att bevaka mänskliga rättigheter

EU saknade då liksom i dag tillräckliga muskler för att kunna fokusera på kärnan i Ungerns problem, det vill säga kränkningar av mänskliga rättigheter, urholkning av rättsstat och ifrågasättandet av EU:s demokratiska grundvärden. Trots att Lissabonfördragets artikel 2 slår fast att EU:s grund vilar på frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstat och respekt för mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet – trots att artikel 7 gör det möjligt att agera mot medlemsstater som missköter sig – trots detta har EU varit för svagt mot Orbán. Debatten visar EU:s svaghet som vakthund för mänskliga rättigheter.

Folkpartiet är Sveriges mest Europaengagerade parti. Vi tror att det krävs mer samarbete på europeisk nivå, inte mindre, för att lösa vår tids största gränsöverskridande utmaningar. Detta oavsett om det rör flyktingsolidaritet, klimatkrisen eller den organiserade brottsligheten. Men det innebär inte att vi är kravlösa mot de EU-länder som smiter i från ansvaret att ta emot kvotflyktingar, respektera EU:s grundläggande värderingar eller struntar i fattiga och förtryckta människor på hemmaplan.

Folkpartiet har länge i Alliansregeringen, riksdagen och Europaparlamentet kämpat för ett EU som inte sviker liberala värderingar. Det ska kosta politiskt att inte leva upp till EU:s ideal. Det ska svida i plånboken att trampa på de mänskliga rättigheterna. I folkpartiets Europa står värderingarna om frihet i centrum.

Läs mer om