Skapa ett stadsnära naturreservat i Västervik

Ett större naturnära naturreservat skulle kunna göra naturen tillgänglig även för dem som bor i stan och saknar bil, samtidigt som värdefulla arter bevaras, föreslår skribenten.

Debattören vill införa ett stadsnära naturreservat, som sträcker sig från Lögarebergen (bilden) och Kålgårdsviken genom Ekhagen och bort till Notviken.

Debattören vill införa ett stadsnära naturreservat, som sträcker sig från Lögarebergen (bilden) och Kålgårdsviken genom Ekhagen och bort till Notviken.

Foto: Lena Dahlberg/arkiv

Debatt2022-09-13 06:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks kommun är en idyll, med sin vackra skärgård, sina sjöar, skogar och landsbygd. 

Jag älskar att vandra i det småländska landskapet, bland gamla ekar och hassel, bada i en gömd skogssjö där trollsländorna ljudlöst förflyttar sig strax över ytan. Här kan man höra både tystnaden och fågelsången. Det är en plats för nöje och det är en plats för återhämtning. Det är lätt att förundras här ute. För mig är det här min sjö, min skog, min himmel och min mossa, men det är samtidigt trollsländans sjö, skog, himmel och mossa, och de är ovärderliga för oss båda.  

Vad ödet blir för platser som denna är inget trollsländan kan påverka, men det kan jag och det tänker jag göra, för vad skulle jag göra utan allt det här? Att bevara områden som dessa är något av det viktigaste vi kan göra och det bör vi göra genom att till en början skapa fler naturreservat där det bara är tillåtet att vara och att njuta av det som redan finns där. Ingen vindkraft, inga industrihallar, lyxvillor, kalhyggen eller trädplantager. 

Skogen har fler värden än bara värdet på varorna vi plockar från den, och dessa kommer alltför ofta i skymundan, trots att de är ekonomiskt mätbara. Förutom varor, så har vi värden i form av tjänster, information och andliga värden. Värdet på den nytta vi har av ekosystemen; de bärande tjänsterna innefattar fotosyntesen, jordbildning och näringsämnenas kretslopp och de reglerande tjänsterna innefattar pollinering, samt reglering av klimat, vatten och luftkvalitet.

Andliga värden är till exempel rekreation, inspiration, ekoturism och hälsa. Med fler naturreservat investerar vi långsiktigt i alla dessa till synes mjuka men absolut livsnödvändiga värden. 

Att vi har svårt att ta hänsyn till andra värden än de direkt profitgivande och kortsiktiga är ett globalt problem och ett resultat av kapitalistiskt tankesätt med en övertygelse om oändlig tillväxt – med förödande konsekvenser. 

Skog är en ändlig resurs och ett mycket komplext system, som inte kan ersättas med trädplantager, så kallade monokulturer. Vi kan därför inte utöka ”produktionsskogen” i all oändlighet. Vi måste se över våra marker och spara allt det vi vill ha i våra liv. Om vi inte skyddar det nu, så kommer det en dag att vara borta. 

Socialisterna – Välfärdspartiet ser fler värden än bara kortsiktig vinst och vill därför börja med att föreslå ett större stadsnära naturreservat som sträcker sig från Lögarebergen och Kålgårdsviken genom Ekhagen och bort till Notviken. Det är ett välinventerat område där mängder av hotade arter hittats, och det tillgängliggör naturen för alla, även de som bor i stan och inte har tillgång till bil.

Omvärdera måttet på värde nu!