Bakgrunden är att tillstånd getts till att uppföra fem kraftverk vid Lebo. Innan den slutgiltiga placeringen av verken skulle beslutas av Miljö- och byggnadsnämnden i Västervik, besökte vi området i syfte att se vad en positionsförflyttning av ett av verken innebar. Det vi direkt kunde konstatera var att den nya positionen för ett av verken i stort sett låg på ett tjäderspel.
Efter en dryg veckas fältarbete, där alla spår och observationer av tjäder lades in med exakta koordinater, såg vi att området förutom spelet hyste en stark tjäderstam. Intill ett annat av verken noterades bland annat en ruvande tjäderhöna.
Vi informerade både länsstyrelsen och kommunens miljö- och byggnadsnämnd, men ingen av de båda myndigheterna har ansett att tillståndet ska rivas upp.
Det är helt otänkbart att exploatören skulle ha fått tillstånd från början om tjäderförekomsten och spelet funnits med i den miljökonsevensbeskrivning (MKB) som låg till grund för beslutet. Vid genomläsning av den ovan nämnda MKB:n undrar man om inventeraren över huvud taget besökt området! I MKB:n kan man bland annat läsa att det tänkta kraftverksområdet inte bedöms som särskilt lämpligt för arten. Helt horribelt, då det snarare är ett optimalt habitat för tjäder. Att det ursprungliga tillståndet getts på en så usel MKB är ytterst anmärkningsvärt!
Endast en procent av tjädrarna i Sverige finns i Götaland och även om arten inte enbart kräver gammal skog, har den haft svårt i det av skogsbruk alltmer fragmenterade landskapet. I Kalmar län har antalet tjädrar minskat med hela 50 procent de senaste tio åren. Många av artens forna spelplatser är numera avverkade och större spel är ovanliga.
I den senaste sameuropeiska femåriga vetenskapliga studien av tjädern slås fast att arten undviker att vistas närmare vindkraftverk än 650-850 meter. Vid Lebo innebär det att en hel lokal population kommer att slås ut. Naturligtvis strider detta mot Artskyddsförordningen och EU:s lagstiftning.
Vi kommer nu att först att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen och senare om det behövs gå vidare till EU. Unionens lagar gäller över svensk lagstiftning, vilket svenska myndigheter och domstolar verkar ha svårt med.
Att sätta upp ett kraftverk på ett större fungerande tjäderspel svärtar ner vindkraftsindustrins redan skamfilade rykte. Här förstörs ytterligare ett stycke svensk natur rik på biologisk mångfald. Kan man få tillstånd att bygga på ett tjäderspel är det nog fritt fram nästan överallt.